2020. 02. 17. - 10:55

Teát sem jó bármikor inni

Teát sem jó bármikor inni

Bár a tea csaknem mindig jó ötlet, egy új tanulmány arra figyelmeztet: ne fogyasszunk teát üres gyomorra, mert annak lehetnek hátrányai.

A teaivás régi jó szokás, amelyet fontos is megtartani. Ugyanakkor, a tea fogyasztása bizonyos időpontokban nem feltétlenül előnyös.
 
Üres gyomorra teát inni például nem jó ötlet. Aki reggelente ezzel kezd, annak érdemes fontolóra vennie szokását.
 
Koffeines italt inni éhgyomorra egyébként sem előny, mivel a savasság emésztési problémákhoz vezethet. Vagyis a tea a baktériumokat a szájból a bél irányába juttathatja. A bélben pedig megzavarhatja a jó baktériumokat, az anyagcserét és gyomorpanaszokat okozhat.
 
Éhgyomorra nem célszerű teát inni - máskor viszont kimondottan előnyös
Éhgyomorra nem célszerű teát inni - máskor viszont kimondottan előnyös
 
Mik lehetnek még az üres gyomorra ivott tea hátrányai?
 
Az éhgyomorra fogyasztott tea zavarhatja a sav- és lúg-egyensúlyunkat, illetve a rendszeres anyagcserét. A teofillin, mely a teában található kémiai anyag, dehidráló hatással lehet a székletre és székrekedést okozhat.
 
A tea diuretikum – vagyis eltávolítja a vizet a szervezetből. Testünk többórás alvás után kiszáradhat és a teafogyasztás tovább ronthatja ezt az állapotot.
 
A reggeli tea más tápanyagok felszívódását is gátolhatja. Ez az ital nyomokban nikotint tartalmazhat, amely teafüggővé tehet bennünket. Amikor reggel elsőként a teát isszuk meg, a szájban levő baktériumok lebontják a cukrot, s ez növelheti a savszinteket a szájban – melynek eredményeképpen a fogzománc eróziója indul el.
 
A túlzott baktérium-felhalmozódás ínygyulladást, gingivitis-t okozhat.
 
A tejes tea különösen rossz választás reggel. A tej magas laktóztartalma befolyásolhatja a bélrendszert, sőt gázképződéshez és székrekedéshez vezethet.
 
Mikor jó a tea fogyasztása?
 
A táplálkozási szakértők azt javasolják, sima vízzel indítsuk a napot, 15-20 perccel ébredés után. Miután megittuk a vizet, érdemes enni egy gyümölcsöt, majd ismét 15-20 perc elteltével teát vagy kávét.
 
Az ételek után fogyasztott tea segíti az emésztést és javítja az anyagcserét. A teának számos egészségügyi hatása van. Különösen a zöld tea gazdag flavonoidokban, melyek csökkentik az oxidatív stresszt, enyhítik a gyulladást és más egészségügyi előnyöket is nyújtanak.
 
Számos tanulmány hozta egymással összefüggésbe a teafogyasztást és a szívbetegség, rák és diabétesz esélyének csökkenését.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.