2018. 11. 21. - 10:20

Több alkohol fogy a hideg éghajlaton

Több alkohol fogy a hideg éghajlaton

Talán nem is túl meglepő: kutatók összefüggést találtak a hőmérséklet, a napfény és az alkoholfogyasztás mennyisége között.

Többet isznak azok, akik hideg éghajlaton élnek? Egy új tanulmány azt sugallja, hogy akik ilyen körülmények között töltik napjaikat - ahol kevesebb a napfény -, hajlamosabbak sok szeszes italt inni.
 
Az amerikai kutatás kapcsolatot talált az átlagos hőmérséklet, a napfényes órák és az alkoholfogyasztás mennyisége között. Kutatásuk során a szakemberek 193 ország adatait elemezték, s bizonyítékot találtak arra, hogy az éghajlat hozzájárul a gyakoribb alkoholfogyasztáshoz és a májbetegség kialakulásához.
 
Ramon Bataller, a Pittsburghi Máj Kutatási Intézet aligazgatója elmondta: ez az első tanulmány, amely szisztematikusan mutatja, hogy Amerikában és szerte a világon a hidegebb, kevésbé napfényes területeken magasabb az alkoholfogyasztás és az alkoholos cirrózis.
 
Az alkohol értágító, pihenteti a vérereket és növeli a meleg vér áramlását a bőrbe. A szeszes ital ivását a depresszióhoz is kötik, amely nyilvánvalóan sokkal inkább jelen van, ha kevés a napfény egy területen.
 
A tanulmány, melyet a Hepatology szaklapban közöltek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világ Meteorológiai Szervezetének adatait használta.
 
Hideg éghajlaton jóval többet isznak az emberek
Hideg éghajlaton jóval többet isznak az emberek
 
Dr. Peter McCann, a Castle Craig Kórház orvos tanácsadója - amely Scottish Borders lakossági kábítószer- és alkohol rehabilitációs klinikája – szintén részt vett a jelentés elkészítésében. Mint mondta, „mostmár új bizonyítékunk is van arra, hogy az időjárás, s különösen a hőmérséklet, a napfény mennyisége, melynek ki vagyunk téve, igen erősen hat az emberek alkoholfogyasztására.”
 
Hozzátette: sajnos az időjárás-függő alkoholfogyasztás közvetlenül összefügg annak lehetőségével, hogy kialakuljon az illetőnél a májbetegség legveszélyesebb formája - a cirrózis -, amely aztán májelégtelenséget okoz és halállal végződhet.
 
A szakember szerint az alkoholárakra vonatkozó szigorúbb törvények indokoltak, ha azt vesszük, hogy az alacsony mennyiségű napfény és az olcsó alkohol kombinációja mennyire veszélyes.
 
Az éghajlattal kapcsolatos összefüggés egyébként nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy a a WHO egy edinburgh-i csúcstalálkozón új adatokat közölt az európai alkoholfogyasztással kapcsolatban.
 
Eszerint a szeszes ital fogyasztása igen magas maradt: a felnőtt férfi lakosság csaknem a fele veszélyben van, rövid és hosszú távú egészségügyi és szociális problémák elé nézhet a káros ivási szokások miatt.
 
2018 elején Skóciában már hatályba léptették az alkohol minimum áraira vonatkozó jogszabályokat, hogy csökkentsék az alkoholfogyasztás mennyiségét.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.