Töltsük fel vitaminkészletünket naranccsal!

A téli hónapokban a legfontosabb dolog amit egészségünk megőrzéséért tehetünk az a vitamindús táplálkozás.
Ebben nyújthat segítséget az egyik legnépszerűbb citromféle, a narancsa. Azon túlmenően, hogy magas a C-vitamin tartalma, alacsony kalória értéke miatt a fogyókúrázók és kalória bevitelükre szigorúan ügyelők is bátran fogyaszthatják.
Magas A és B vitamin tartalmának köszönhetően segít a bőr szépségének megőrzésében és a zsírbontásban is. Elősegíti a hasnyálmirigy működésété és a magas rosttartalma miatt megszünteti a székrekedést.
Magas vitamin tartalma miatt a narancs az egyik legjobb téli vitaminforrás
A természetgyógyászok jól ismerik vízhajtó hatását, melynek köszönhetően jót tesz a veséknek és csökkenti a magas vérnyomást is. Ez az édes, rost dús gyümölcs immunerősítő hatású mivel magas a kalcium, magnézium és a kálim tartalma is.
Fontos megemlíteni a rákmegelőzésben játszott szerepét is, hiszen bár sokan nem tudják, de a narancs antioxidánsai mérséklik a szabadgyökök kialakulását, így segítenek egyes rákbetegségek kialakulásának megelőzésében.
A héj alatt található és a gerezdeket elválasztó hártya úgynevezett pektineket tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterint és segítenek az epekőképződés megelőzésében is. Fogyasztásakor éppen ezért ajánlott a fehér héját is elfogyasztani, sőt alapos tisztítást követően még a gyümölcs háját is.
A népi gyógyászatban a kesernyés narancshéjat emésztés elősegítésére és étvágyfokozóként alkalmazták, de jótékony hatása van gyomorhurut esetén is.
-SZK-