2020. 04. 22. - 10:35
Top 3 tápanyagban gazdag zöldséglé az egészséghez

Hamarosan beköszönt a nyár, a legízletesebb zöldségekkel és gyümölcsökkel. Készítsünk belőlük finom leveleket, melyek sokat tehetnek egészségünk megőrzéséért! Íme a három legjobb.
A hőmérséklet emelkedésével egyre több folyadék fogyasztására is szükségünk van. A víz mellett a gyümölcsök és a zöldségek ideális módjai annak, hogy kellő mértékben hidratáljuk szervezetünket.
A koronavírus-járvány idején különösen nagy szükségünk van arra is, hogy immunrendszert erősítő leveket igyunk.
Milyen, hatékony zöldség- és gyümölcs mixeket készíthetünk otthon, amelyek tápanyagban gazdagok és sokban hozzájárulnak immunitásunkhoz is?
Sárgarépa- és kurkumalé
A sárgarépa, a kurkuma, a narancs és a gyömbér keveréke nemcsak fogyni segít, méregteleníti a bőrt is. Fő összetevője a kurkuma, mely ismert fűszer a konyhában. Gyulladásgátló tulajdonságokkal és kurkuminnal rendelkezik, mely megvédi a testet az ízületi gyulladás, a bélbetegségek, a szívproblémák és egyéb kockázatok ellen.

A sárgarépából ízletes zöldséglevet készíthetünk kurkuma hozzáadásával
Hogy készül?
Hámozzunk meg egy 2-3 cm-es kurkumát és 1 cm-es gyömbérgyökeret, majd durván aprítsuk fel őket. Mossunk meg és hámozzunk meg 3 közepes méretű sárgarépát, keverjük össze őket 3 narancs szelettel, a kurkuma és gyömbérdarabokkal. A keverést addig folytassuk, amíg sima lészerű állagot nem kapunk.
A gyümölcs belsejét (mely rostvegyületeket tartalmaz), külön megehetjük, vagy a lébe is beletehetjük.
Aktív almalé
Ez a gyümölcslé rengeteg előnnyel jár, s mellette édes élvezet. Az almalé olyan tápanyagokkal van tele, mint A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin és folsav, amelyek energiát adnak a testnek, miközben a koleszterinszint alacsony marad.
Hogy készül?
Mossunk meg alaposan 4 almát. Vágjuk őket félbe, vegyük ki a magokat és a csumát. Adjuk hozzájuk a turmixgépben egy fél citrom levét, kb. 1 centiméternyi gyömbérdarabot, 1 csésze vizet és egy marék bazsalikomot. Keverjük össze őket és fogyaszthatjuk is.

Szintén hatékony egészségfokozó az uborkalé spenóttal
Spenótos uborkalé
A spenót és az uborkalé kiváló nyári ital, ráadásul rengeteg előnnyel jár. Míg a spenót egészségesebbé teszi a hajat, az uborka olyan tápanyagokkal, például a C-vitamin, K-vitamin, magnézium és a kálium igen sok vizet tartalmaz, ami elősegíti a szervezet hidratációját a meleg időben.
Hogy készül?
Vágjunk fel egy nagy uborkát és 6 zellerszárat darabokra. Keverjük össze az uborkát, zellert és 3 csészényi bébispenótot turmixgép segítségével. Szűrjük le a lét, hogy a hab eltűnjön.
Végül facsarjunk egy normál méretű citromot a mixbe és jól keverjük meg, a lényeg, hogy már kínálható állapotba kerüljön.
László Adrienn