2019. 03. 13. - 11:50

Új módszer jósolhatja meg a halált

Új módszer jósolhatja meg a halált

Kutatók rájöttek, milyen módszerrel lehet megítélni az immunrendszer korát – mindez a korai halált is csökkentheti az idősek körében.

Az immunrendszer korának meghatározásával lehetőség nyílik arra, hogy a kutatók megítéljék az idősek halálának körülbelüli idejét. Az Izraeli Technológiai Intézet (Technion) szakemberei szerint az immunrendszer kora afféle biológiai óra, mely segít beazonosítani, ha egy immunrendszer gyenge.
 
Az új modell segít a megelőző mérések kifejlesztésében, hogy mérsékelhessék a betegségek kialakulását és a haláleseteket – jelentette a Xinhua hírügynökség.
 
A tanulmányban a Technion kutatói a kaliforniai Stanford Egyetemmel működtek együtt, s képesek voltak azonosítani az immunrendszerben bekövetkezett változásokat, melyek az évek során megtörténnek.
 
Az immunrendszer öregedése befolyásol számos dolgot az emberi testben
Az immunrendszer öregedése befolyásol számos dolgot az emberi testben
 
Kilenc esztendő leforgása alatt 135 egészséges felnőtt immunrendszerét jellemezték, különböző életkorokban, évente egyszer – olyan modellt hoztak létre, mely számszerűsíti a változásokat egy adott személynél.
 
Az adatok lehetővé tették a kutatók számára, hogy egy „IMM-AGE pontszám” nevű indexben számszerűsítsék az immunkorhatárt – ez olyan információkkal szolgál, amelyeket a kronológiai kor nem árul el.
 
Az új módszer használatával a csoport több mint 2 ezer idős ember immunizációs korát azonosította – úgy gondolják, ennek segítségével meg tudják határozni a géneket, melyek az immunizációs kort érintik, sőt az életmódot, szokásokat és gyógyszereket is, melyek a kort befolyásolhatják.
 
A gyulladásos folyamatok növekedésével az emberi testben lassú és állandó funkcionális immunrendszer-gyengülés következik be.
 
Márpedig az immunrendszer öregedésének kétségbeejtő következményei vannak: az ember egy idő után képtelen megbirkózni fertőzésekkel és megnő a krónikus betegségek, így a rák esélye is.
 
Az immunrendszer öregedésének számszerűsítése olyan összetett kihívás, mely többdimenziós megfigyelést igényel. Az új módszer remélhetőleg nagy segítséget jelent a jövőre nézve.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.