2022. 11. 08. - 09:45

Új szűrőeszközök segíthetnek felmérni a fogorvosoknak is a tüneteket

Új szűrőeszközök segíthetnek felmérni a fogorvosoknak is a tüneteket

Vadonatúj szűrőeszközöket tesztelnek a kutatók a temporomandibularis rendellenesség (TMD) betegek tüneteinek mérésére.

Új szűrőeszközöket mutat be és értékel az Indiana Egyetem Fogorvosi Iskola és a Regenstrief Intézet nemrégiben készült tanulmánya. A rövid szűrőeszköz a temporomandibularis rendellenességben (TMD) szenvedő betegek által bejelentett tüneteinek mérésére szolgál. A TMD-7 elnevezésű eszközt a Regenstrief Intézet kutatója, Kurt Kroenke orvos fejlesztette ki.
 
Az új TMD-7 szűrőkészüléken kívül, amely segít a klinikusoknak kezelni a TMD-vel kapcsolatos, gyakran legyengítő tüneteket, dr. Kroenke részt vett a világszerte használatos, rövid felmérési intézkedések kidolgozásában a depresszió tüneteinek nyomon követésére (PHQ-9); a szorongás nyomon követésére (GAD-7); az öngyilkossági kockázat (P-4), valamint az idősebb felnőtteknél gyakori állapotok (SymTrak) követésére.
 
Ezen eszközök némelyikét több mint 100 nyelvre fordították le - segítik a klinikusokat a kezelések kiválasztásában és azok hatékonyságának értékelésében.
 
Új szűrőeszközök segíthetnek felmérni a fogorvosoknak is a tüneteket
Új szűrőeszközök segíthetnek felmérni a fogorvosoknak is a tüneteket
 
A fájdalom a leggyakoribb állapot, amely leginkább fogyatékosságot okoz, s a legsűrűbben előforduló tünet, amellyel a felnőttek az alapellátó orvoshoz fordulnak.
 
A második ilyen állapot a depresszió, ez a leggyakoribb mentális panasz, amelyhez szükséges orvoshoz fordulni. A szűrés és a diagnózis kulcsfontosságú a betegek állapotának javításához, különösen a koronavírus-világjárvány fényében – jegyezte meg dr. Kroenke.
 
„A rák, a szívbetegség vagy a stroke esetében vannak mérhető mutatók. Nincsenek viszont laboratóriumi vagy képalkotó vizsgálatok az olyan tünetekre, mint a fájdalom, a depresszió és a szorongás, valamint a TMD-vel kapcsolatos tünetek, így a páciens a mérce – a szűrőeszközzel mért válaszok révén – vérnyomásleolvasás vagy vércukor-laboratóriumi eredménye helyett” – mondta dr. Kroenke.
 
Hozzátette: a testsúlycsökkentő programban a klinikus mérheti és nyomon követheti a páciens súlyának csökkenését vagy gyarapodását. Az általuk kifejlesztett rövid, praktikus skálák segítenek a klinikusnak meghatározni a tünet súlyosságát, valamint azt, hogy az idővel javul vagy rosszabbodik.
 
„A tüneteket kevéssé tanulmányozzák, de ha a klinikusok meg tudják mérni ezeket, akkor jobban és nagyobb valószínűséggel képesek kezelni őket - jegyezte meg dr. Kroenke. - A kutatási összegeket túlnyomórészt a magas halálozási arányú betegségekre fordítják, de fel kell ismernünk, hogy az emberek éveket vagy évtizedeket élhetnek a tünetekkel és a panaszokat okozó állapotokkal, amelyek meglehetősen legyengítőek lehetnek."
 
Az új TMD-vizsgálatban a 332 résztvevő között a fogszabályozási klinika 18 és 64 év közötti betegei is részt vettek. Egy vagy több rejtélyes tünetet észleltek, beleértve a fejfájást, szédülést, nem fertőzés okozta fülfájást, az ujjak bizsergését, a szem mögött vagy az arcon terjedő fájdalmat, a váll, nyak vagy hát fájdalmát.
 
Shelley Johns, PsyD, a Regenstrief Institute kutatója, Catherine Mosher, PhD, az IUPUI pszichológia docense és dr. Kroenke nemrégiben kidolgozott egy rövid tételskálát (az FSI-3) a rákos kimerültségre, ez a tünet számos rákos betegeket és daganatot túlélőt érint.
 
Tekintettel arra, hogy sok koronavírus-túlélőknél átható fáradtság tapasztalható, ez az eszköz segíthet a hosszú Covid kezelésében is.
 
Dr. Kroenke a Regenstrief Institute társtudósával és az IU School of Medicine pszichiátriai adjunktusával, Michael Bushey orvossal, PhD-vel dolgoz ki egy háromtételes skálát az opioidhasználati zavarból gyógyulni vágyó emberek kezelési eredményeinek mérésére.
 
A kutatás a European Journal of Dentistry folyóiratban jelent meg.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.