2019. 10. 02. - 10:30

Új vérteszt azonosíthat 20 féle rákbetegséget

Új vérteszt azonosíthat 20 féle rákbetegséget

Komoly előrelépés történt a rákgyógyítás terén: kutatók új vértesztet fejlesztettek ki, amely képes több mint húsz ráktípus felismerésére.

Jó hír a daganatos betegségben szenvedőknek: új vértesztet dolgoztak ki a kutatók, mellyel több mint 20 ráktípus azonosítható. A vérvizsgálat nagy pontossággal ismeri fel a daganatos betegség típusait – derült ki a kísérletből, mellyel tesztelték.
 
A Grail Inc. biotechnológiai cég által kifejlesztett teszt új generációs szekvenálási technológiát alkalmaz, hogy a DNS-t próbára tegye az apró kémiai jelölések (ún. metiláció) szempontjából, melyek befolyásolják a gének aktív vagy inaktív állapotát.
 
A kutatók csaknem 3600 vérmintára alkalmazták a módszert – olyan embereknél, akik rákosak voltak és olyanoknál is, akiket nem diagnosztizáltak a betegséggel a vérvétel időpontjában -, s a teszt sikeresen vette a rákjelzést a valóban daganatos betegek mintáiból. Jól azonosította a szövetet is, ahonnan a rák kiindult – adta hírül a bostoni Dana-Farber Rák Intézet.
 
Sikeresen vizsgázott az új rákazonosítási módszer
Sikeresen vizsgázott az új rákazonosítási módszer
 
A teszt specifikussága – vagyis, hogy csak akkor mutat pozitív eredményt, ha a rák ténylegesen fennáll – igen magas volt, s különösen előnyös, hogy meg tudja határozni a daganat kiindulási pontját.
 
Ellentétben a folyékony biopsziákkal, amelyek a genetikai mutációkat vagy más, rákkal kapcsolatos változásokat észlelnek a DNS-ben, az új technológia a DNS módosulásaira összpontosít, melyeket metilcsoportoknak neveznek.
 
A metilcsoportok olyan kémiai egységek, melyek a metilációnak nevezett folyamatban kapcsolódhatnak a DNS-hez annak ellenőrzése céljából. Kontrollálják, mely gének vannak „bekapcsolva”, illetve „kikapcsolva”. A rendellenes metilációs minták sok esetben jóval egyértelműbben kimutatják a rákot, mint a mutációk.
 
„Korábbi munkánk rámutatott, hogy a metiláción alapuló vizsgálatok felülmúlják a hagyományos DNS-szekvenálási megközelítéseket a rákbetegség több formájának vérmintákban történő kimutatásában” – mondta Geoffrey Oxnard, a Dana-Farber munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.
 
Hozzátette: az új tanulmány eredményei alapján az ilyen vizsgálatok kivitelezhető módszert jelentenek az emberek hatékony rákszűrésére.
 
A Dana-Farber Rák Intézet kutatói 2019. szeptember 28-án, a barcelonai Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) kongresszusán tartott ülésen mutatták be a vizsgálat eredményeit.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.