2018. 09. 10. - 10:20

Van köze a klímaváltozásnak az öngyilkosságokhoz?

Van köze a klímaváltozásnak az öngyilkosságokhoz?

A globális felmelegedés, a hőmérsékletemelkedés, valamint a kiszámíthatatlan és egyenetlen váltakozások igencsak megviselik a mentális egészséget. Lehetséges, hogy ez az oka a világban megnövekedett öngyilkosságoknak.

Ki hinné? A klímaváltozásnak valójában igen sok köze lehet ahhoz, hogy az utóbbi években sokan döntenek úgy, önként megválnak az életüktől.

A globális felmelegedéssel és hőmérséklet-növekedéssel járó, kiszámíthatatlan és egyenetlen váltakozások befolyásolják a mentális egészséget.

Erre ugyanis számos dolog hatással lehet, a klímaváltozás az egyik. Szakértők úgy vélik, oka lehet az öngyilkossági esetek világszerte történő megnövekedésének.

A mentális problémákhoz a hőség is hozzájárulhat

A mentális problémákhoz a hőség is hozzájárulhat

2018-ban az elmúlt hónapokban rekordmeleg volt az előző esztendőkhöz képest, melynek feltehetően igen káros hatása lehet a fizikai és mentális egészségre. Az ezzel kapcsolatos kutatást nemzetközi csapat végezte. Állítják: a klímaváltozás bizony határozottan kockázati tényezője lehet a közelmúltban történt, számos öngyilkosságnak.

A környezeti tényezők ugyanis befolyásolják az emberek mentális jólétét, a forró hőmérséklet pedig igencsak káros lehet.

A kutatók történelmi hőmérséklet-rekordokat is használat tanulmányuk során, Amerikából és Mexikóból. Ezek alapján megfigyelhető, hogy amikor a hőmérséklet átlagosan 1 fokkal emelkedett havonta, Amerikában 0,7-tel, Mexikóban pedig 2,1 százalékkal nőtt az öngyilkosságok gyakorisága.

Ha a tendenciát nézzük, mostantól 2050-ig akár 9000-40 ezer emberrel lehetnek többen azok, akik önként vetnek véget az életüknek – csak az USA-ban és Mexikóban.

Ha a hőmérséklet-emelkedés stabilan nő tovább, az indiai öngyilkosságok száma is meredeken nőni kezd.

Sajnos, mára elég tanulmány áll rendelkezésre arról, hogy a hőhullámoknak köszönhetően hány kórházi ellátásra volt szükség önkárosítás vagy öngyilkosság miatt.

Az öngyilkosságok száma nőhet a klímaváltozás miatt

Az öngyilkosságok száma nőhet a klímaváltozás miatt

A szakértők szerint a magas hőmérséklet nemcsak kimerítő ránk nézve, de fokozhatja a stressz hormon, azaz a kortizol jelenlétét a szervezetben. Csökkenti az alvás minőségét és az ember fizikai aktivitására is rossz hatással van.

Ezek együttesen csökkentik a jó közérzetet és növelik a pszichológiai stresszt. Mindez azok számára, akik eleve belső harcokat vívnak vagy mentális problémákkal küzdenek, komoly veszélyt jelent.

Gyors és hatékony megoldás aligha van a helyzetre, valószínűleg csupán annyit lehet tenni, hogy küzdünk a klímaváltozás hatásai ellen. Azokra pedig, akik mentális gondokkal küzdenek, illetve tudni lehet, hogy problémájuk van, fokozottan oda kell figyelni.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.