2018. 07. 16. - 10:20

Van köze a szorongásnak a magnézium szinthez

Van köze a szorongásnak a magnézium szinthez

Napjainkban a szorongás sajnos igen gyakori probléma. A hirtelen és kontrollálatlan idegesség legtöbb esetben annak köszönhető, hogy túlzottan aggódunk, „agyalunk” dolgokon. Kutatók szerint azonban köze van a magnézium alacsony szintjéhez is.

Elképzelhetetlenül gyakran sújtja manapság az embereket a szorongás – a jelenséget úgy lehet jellemezni, hogy az idegesség hirtelen és ellenőrizetlenül tör rá az emberre, s a legtöbb esetben azért, mert valamin túlságosan agyalunk, aggodalmaskodunk.
 
Bizonyos ételekről, italokról közismert, hogy segítenek bizonyos állapotokon, a mentális jólétre konkrétan nincsenek ajánlott élelmiszerek – ám ha valamiből keveset fogyasztunk, van rá esély, hogy problémáink lehetnek.
 
A magnézium hiánya hozzájárulhat a szorongásos tünetekhez
A magnézium hiánya hozzájárulhat a szorongásos tünetekhez
 
A téma máig nincs teljesen kiaknázva a kutatás terén.
 
A magnézium ásványi anyag ugyanakkor, melyet összefüggésbe hoztak a mentális egészséggel, ismerten távol tartja a szorongást és a premenstruációs szindrómát.
 
De miként befolyásolja a magnéziumhiány szervezetünket, hogyan vezethet szorongáshoz, valamint annak leggyakoribb társbetegségéhez, a depresszióhoz?
 
Mindez arra is választ adhat, miért jó hangulatjavító az étcsoki – ugyanis magnéziumot nagy mennyiségben tartalmaz. Kutatások bizonyították, hogy azok az étrendek, melyek ezen ásványi anyagban szegények, megváltoztathatják a bélben levő baktériumokat, s ezzel hozzájárulnak a szorongásos viselkedéshez.
 
A magnézium hatásairól szóló új tanulmány, melyet a Nutrients szaklap közölt, most leszögezte: a magnézium hatásai klinikai affektív rendellenességek esetében, valamint állatmodellekben világosan kimutatja, hogy ezen ásványi anyagnak jótékony hatása lehet enyhe és közepes mértékű szorongás esetén.
 
A tanulmány következtetése szerint a szorongásos viselkedés és a magnéziumhiány között világos a kapcsolat.
 
Mindez megmagyarázza, miért fontos a kiegyensúlyozott étrend, mely gazdag ásványi anyagokban és tápanyagokban.
 
A diófélék, az étcsokoládé, a teljes kiőrlésű gabona is gazdagok magnéziumban
A diófélék, az étcsokoládé, a teljes kiőrlésű gabona is gazdagok magnéziumban
 
Íme 5, magnéziumot nagy mennyiségben tartalmazó élelmiszer, melyet érdemes rendszeresen fogyasztani.
 
-Étcsokoládé
-Zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta pl.)
-Dió, magvak, hüvelyesek
-banán, füge
 
-tonhal, lazac és egyéb tengeri ételek
-teljes kiőrlésű gabona
-tofu
- káposzta, brokkoli, borsó
-tökmag
 
Győződjünk meg róla, hogy kellően magnéziumgazdag ételeket eszünk.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.