2017. 01. 16. - 12:40

Vigyázzunk a fagyással! – Pillanatok műve

Vigyázzunk a fagyással! – Pillanatok műve

Tudtuk-e, hogy elég pár perc a kezünk, ujjaink fagyási sérüléséhez? Ha nem tartjuk őket kellően melegen, nagyon rosszul járhatunk a komoly mínuszokban.

Nem árt odafigyelni a nagy hidegben: mindig tartsuk melegen ujjainkat, mert odakinn a mínuszokban elég egy pár perc ahhoz, hogy fagyási sérülés alakuljon ki rajtunk.

A fagyás akkor jelentkezik, amikor a szövetek megfagynak, jégkristályok formálódnak a sejteken belül. Ha ezek felengednek, még nagyobb károsodás következhet be. Az idősebb emberek és a gyermekek különösen érzékenyek lehetnek a dologra.

Nem árt vigyázni fagyos időben - minden testrészünkre

Nem árt vigyázni fagyos időben - minden testrészünkre

Nagyobb kockázatot jelent egyes betegségekkel élőkre is – így a cukorbetegekre és olyan egészségügyi állapotok esetén, melyek érintik a vérkeringést. Magasabb a rizikó, ha valaki szed bizonyos gyógyszereket: béta-blokkolókat például, amelyek csökkentik a bőrbe történő véráramlást.

Aki korábban már elszenvedett fagyást, szintén nagyobb veszélynek van kitéve. Mindenképpen figyelni kell a megfelelő öltözködésre. Ugyanis, ha bárki lengébben öltözik, mint a hideg időben kellene, vagy nedvessé válik a ruhája, cipője, számíthat rá, hogy kialakul nála a fagyás.

A jelenség oka az, hogy a szervezet komoly hidegben kevesebb vért juttat a végtagokba, azt inkább a fontos szervek felé továbbítja, hogy a törzs hőmérsékletét fenntartsa. S ha a vér „kitolódik” az ujjakból, vagy az orrból, egyre fakóbbá válnak és érzésüket is elveszíthetjük. Egyes esetekben a fagyás visszafordíthatatlan kárt okoz.

Melyek a fagyás tünetei?

Fagyás esetén zsibbadás észlelhető, illetve a testrész érzésének képtelensége. A bőr veszít a színéből, kemény, fagyott, viaszos megjelenésű, fehér vagy szürkés lesz. Ha ezeket a vészjeleket látjuk, azonnali orvosi segítségre van szükségünk!

A fagyás sejthalált okozhat, amely eredményeképpen a testrész amputációjára is sor kerülhet. Akinél bekövetkezett a fagyás, annál hypothermia is kialakulhat, amely akkor jelentkezik, ha vészesen leesik a test hőmérséklete.

Mit tehetünk, ha nem jutunk azonnali orvosi ellátáshoz?

-Azonnal meleg helyre kell menni/vinni az illetőt, aki fagyást szenvedett el. Viszont, ha a kinti hidegről már behoztuk, ne kezdjük a sérült területet azonnal meleggel felmelegíteni.

A fagyás pár perc alatt bekövetkezhet - mindig öltözzünk megfelelően!

A fagyás pár perc alatt bekövetkezhet - mindig öltözzünk megfelelően!

-Adjunk meleg italt a fagyást elszenvedettnek, amíg meg nem érkezik a segítség.

-A nedves, átázott vagy rátapadt ruháját mindenképpen vegyük le, valami laza öltözetre van szükség.

-Mártsuk a fagyott végtagot meleg vízbe, legalább 30 percre – vagy amíg kellően át nem melegszik és nem érezni tovább zsibbadtnak. Ez fájdalmas lehet, az érintett terület megduzzadhat, megváltoztathatja a színét.

-Melegítőpárnát, tüzet, hajszárítót, radiátort ne használjunk a célra.

-Ha hólyagok keletkeznek, ne akarjuk kiszúrni őket. Fedjük be lazán egy steril ruhával. Soha nem masszírozzuk vagy dörzsöljük a fagyott területet bármivel.

-Fagyott talpon ne járkáljunk!

Ha a fenti óvintézkedéseket megtesszük, kevesebb az esélye annak, hogy maradandó lesz a károsodás.
Fontos, hogy mindig az időjárásnak megfelelően öltözzünk fel. Győződjünk meg róla, hogy a külső réteg, melyet viselünk, vízálló anyagból készült. Hordjunk kesztyűt, sapkát, meleg zoknit.

Kerüljük a cigarettát és az alkoholt, mielőtt kimegyünk a nagy hidegbe. Ha nedves lett valamink, ne maradjunk kint! Váltsunk ruhát/zoknit, amilyen hamar csak lehet. Végezetül ilyen mostoha időben mindig ellenőrizzük kezünket, talpunkat, nem látunk-e rajta valamit, ami fagyásra utalhat. A zsibbadás jelére azonnal melegbe kell vonulnunk!

Kapcsolódó cikk:

Megfázás vagy influenza? Nem mindegy 

Tényleg több a szívroham karácsony környékén

Ne piszkáljuk sokat a fülünket - halláskárosító lehet

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.