2010. 09. 13. - 06:00

Vörös áfonya: a szupergyümölcs

Vörös áfonya: a szupergyümölcs
Szupergyümölcsöknek a tápanyagban kimagaslóan gazdag gyümölcsöket nevezzük, ilyen a vörös áfonya is.
A vörös áfonya hegyvidéki faj, jellemző törpecserjéje az erdei fenyveseknek. A vörös áfonya a fekete változatához hasonlóan igen kedvelt, de mivel elég savanyú, így csak feldolgozás után fogyasztják. Hazánkban is sokfelé megtalálható, ám fekete változatánál jóval ritkábban fordul elő. A szupergyümölcs címet a vörös áfonya azért érdemelte ki, mert igen gazdag tápanyagokban, és ami még fontos, antioxidánsokban, melyek a káros oxidációtól védik szervezetünket.

áfonya

A vörös áfonya gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban


Az antioxidánsok segítségével több olyan betegség előzhető meg, mint például az érelmeszesedés, vagy a szívinfarktus, tehát gátolja a koleszterin lerakódását. Ezek mellett hatóanyagainak köszönhetően jó memóriazavarok esetén, de a rák kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe lehet. A vörös áfonya többek között tartalmaz még C, és E-vitamonokat, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, és káliumot.


-TKL-


MCOnet Egészség Online

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.