2015. 10. 22. - 13:37

Zöldségekkel a csontritkulás ellen

Zöldségekkel a csontritkulás ellen

Több kutatás is igazolja, hogy egyes zöldségek fogyasztása jó hatása van a csontokra, segíti a csontritkulási folyamat lassítását.

Az egészséges táplálkozás jótékony hatását a csontokra eddig is sokan bizonyították. Britt tudósok azonban megállapították, hogy vannak olyan zöldségek, amelyek nagyon pozitívan hatnak a csontokra. Rendszeres fogyasztásuk segít megelőzni a csontritkulást, sőt a már meglévő betegséget is csökkenteni tudja.

Ezek a csöppet sem nehezen beszerezhető zöldségek a napi étkezéseinkben könnyen beépíthetők és fogyasztásuk erősíti a csontokat. Ilyen a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta és a kínai kel is.

A brokkoli jótékony hatással van a csontokra

A brokkoli jótékony hatással van a csontokra

Ezeknek a zöldségeknek elég magas a szulforafán tartalma, amely képes blokkolni a porcopusztító enzimeket. A kutatások során azt tapasztalták, hogy azoknál a betegeknél, akiknek ételeik között rendszeresen szerepelt a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol és a káposzta jóval kevésbé alakultak ki a porckopások és a csontritkulás mint azoknál, akik ritkán fogyasztották ezeket a zöldségeket.

A csontritkulás megelőzésében és gyógyításában nagyon nagy szerepe van a vitaminoknak és a nyomelemeknek, ezért a napi étkezésre nagy figyelmet kell fordítani.

A csontok szempontjából gyermek és felnőtt korban is nagyon fontos a kalcium, B6-, a C-, a D- és a K-vitamin tartalmú ételek és gyümölcsök fogyasztása. Sőt ajánlott ezek vitaminkészítmény formájában való pótlása is. Sokat tehetünk a csontjainkért, ha odafigyelünk arra, hogy miket fogyasztunk. Fontos, hogy kerüljük a túlzott foszfát tartalmú ételek fogyasztását, mert azok gyengítik a kalcium felszívódását, ezáltal elősegítik a csontok gyengülését is. 

-BT-

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.