2020. 12. 08. - 11:25

A derékfájás műtétek kimenetelei hasonlóak

A derékfájás műtétek kimenetelei hasonlóak

A derékproblémával küzdő páciensek gyakran aggódnak amiatt: mennyi időbe telik majd a felépülésük műtét után. Egy tanulmány hasonló eredményeket talált két gyakori, minimálisan invazív gerinceljárás esetében.

A derékfájástól szenvedő betegek esetében nem ritka az aggodalom, vajon mennyi időbe telik majd felépülni egy ilyen komoly beavatkozást követően. Egy tanulmány összevetette a két leggyakoribb, minimálisan invazív gerinceljárást, s hasonló eredményeket talált.
 
A műtétet az alsó gerinc degeneratív betegségei esetén, például sérvkorong vagy gerincszűkület esetén ajánlják.
 
A New York-i Speciális Sebészeti Kórház kutatói 117 olyan pácienst hasonlítottak össze: mindannyiuknál minimálisan invazív ágyéki dekompressziós operációt végeztek, s 51 beteg minimálisan invazív ágyéki gerincfúziós műtéten esett át. Minden eljárást ugyanaz az ortopéd sebész végzett.
 
Hasonló kimenetele van a kétféle gerinc-eljárásnak
Hasonló kimenetele van a kétféle gerinc-eljárásnak
 
„Vizsgálatunk az első a maga nemében, amely górcső alá vette a legkevésbé invazív technikával végzett egyszintű ágyéki dekompressziót vagy egyszintű ágyéki gerincfúziót követő tevékenységek visszatérését, illetve a fájdalomcsillapítás abbahagyását” - mondta el dr. Sheeraz Qureshi vezető kutató, gerincsebész.
 
A 117 dekompressziós beavatkozáson átesett páciensnek átlagosan 3 napba telt, hogy már nem legyen szükségük narkotikus fájdalomcsillapításra - az 51 gerincfúziós betegnek 7 nap kellett.
 
Azon betegek számára, akik vezettek autót a dekompressziós műtét előtt, átlagosan 14 nap után térhettek vissza a vezetéshez, s ez 18 napot vett igénybe a gerincfúziós betegeknél.
 
A tanulmány szerint tehát nem volt statisztikailag jelentős különbség a két csoport között abban, mennyi ideig tartott a munkába való visszatérés.
 
A felfedezések fontosak, mivel a szokványos, nyílt gerincfúziós műtét általában sokkal hosszabb gyógyulást és lassúbb tevékenységekhez való visszatérést igényel, mint a szokásos ágyéki dekompresszió - jegyezte meg Qureshi.
 
Vizsgálatuk során mindkét csoport páciensei visszatérhettek a munkába és a vezetést is folytatni tudták a műtétet követő három héten belül – összegezte dr. Sheeraz Qureshi.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.