2020. 10. 06. - 11:45

A gerincvelő-sérülés a mentális rendellenességek kockázatát is növeli

A gerincvelő-sérülés a mentális rendellenességek kockázatát is növeli

A gerincvelő-sérüléssel küzdő felnőttek nagyobb veszélynek vannak kitéve a mentális egészségügyi rendellenességek szempontjából – beleértve a depressziót és a szorongást – derült ki egy tanulmányból.

Mentális egészségügyi rendellenességek kockázatát növelheti a gerincvelő-sérülés – állapította meg egy közelmúltbeli tanulmány, amelyet a Mayo Clinic Proceedings szaklap közölt.
 
A Michigan Medicine kutatói kiderítették, hogy a gerincvelő-sérüléssel küzdő felnőttek nagyobb veszélynek vannak kitéve a mentális egészségügyi rendellenességek szempontjából, beleértve a szorongást és a depressziót, összehasonlítva őket más felnőttekkel, akik nem szenvednek ettől az állapottól.
 
A kutatócsoport megvizsgálta a traumatikus gerincvelő-sérüléssel, illetve az ezen állapot nélkül élő felnőttek biztosítási kárigényeinek adatait, amelyek legalább 3, egymást követő évben szerepeltek egy egészségbiztosítási tervben, s áttekintették a mentális egészségügyi rendellenesség diagnózisát is.
 
Nagyobb valószínűséggel küzdenek mentális rendellenességekkel a gerincvelő-sérültek
Nagyobb valószínűséggel küzdenek mentális rendellenességekkel a gerincvelő-sérültek
 
Különösen kiemelendő, hogy kiderült: a gerincvelő-sérüléssel küzdő felnőtteknek nagyobb volt a szorongásos rendellenességek előfordulásának száma – 19,3 százalék a 14,1 százalékkal szemben -, a depresszív rendellenességeké 29,3 százalék a 9,3 százalékhoz képest.
 
A pszichológiai multimorbiditás aránya – ami azt jelenti, hogy az illető több mint két mentális egészségügyi állapottól szenved -, 37, 4 százalék a 23,9 százalékkal szemben, ha összevetették a sérülteket az ilyen problémával nem küzdőkkel.
 
„Az is kiderült számunkra, hogy a gerincvelő sérülteknél fennáll a fokozott a kockázata más krónikus betegségek kialakulásának is, beleértve a szív- és érrendszeri, illetve tüdőbetegségeket, a cukorbetegséget, a májbetegségeket, a rákot, az ízületi gyulladást, a keringési állapotokat és az elektrolit rendellenességeket” – mondta el Mark Peterson, a Michigan Medicine Charles E. Lytle fizikai orvoslás és rehabilitáció tudományos kutatóprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.
 
Megjegyezte: a dolognak kétségtelenül van értelme, hiszen a gerincvelő sérültek ülő életmódot folytatnak, beleértve a sérülés utáni, elhúzódó ágynyugalmat.
 
Denise Tate, a Michigan Medicine fizikai orvoslás és rehabilitáció professzora és a tanulmány vezető szerzője megjegyzi: a gerincvelő sérülésével kapcsolatos korábbi kutatások nagy része a fizikai egészségügyi eredményekre összpontosít.
 
Szerinte ez a tanulmány kiemeli: szükséges megérteni a betegcsoport mentális egészségi és klinikai ellátási igényeit, mivel azok kritikus jelentőségűek a gerincvelő-sérült betegek általános életminősége és jólléte szempontjából.
 
Peterson hozzátette: a gerincvelő sérült felnőtteket gondozó klinikusoknak tisztában kell lenniük a mentális egészségi rendellenességek kialakulásának fokozott kockázatával ebben a betegcsoportban.
 
Mindez különösen fontos lehet a koronavírus miatti társadalmi elhatárolódás utóbbi időszakában, hiszen ezek a betegek gyakran tapasztalnak társadalmi elszigeteltséget.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.