2021. 04. 20. - 11:25

A koronavírus jelenléte a visszér esélyét is megnövelte

A koronavírus jelenléte a visszér esélyét is megnövelte

Fokozott odafigyelésre figyelmeztetnek a szakemberek annak érdekében, hogy elkerüljük a visszérbetegséget. Úgy tűnik, a probléma jelentkezésének esélye a koronavírus-járvány alatt meg is nőtt.

Egyre jellemzőbb a visszér kialakulása azoknál, akik nem mozognak és ez sajnos fokozottá vált a koronavírus miatt kialakult járványhelyzetben. Sokan még az eddigi tempóból is visszavettek, ami a rendszeres testmozgást illeti.
 
Aki nem mozog, annak lelassul a vérkeringése, s jobban ki lehet téve a visszérbetegség megjelenésének – hívta fel a figyelmet Szabó Attila érsebész, visszér-specialista egy közleményben.
 
A szakember elmondta: hazánkban minden harmadik ember visszeres lesz élete során, a nők 70, a férfiak 30 százaléka van kitéve a problémának, tehát inkább a hölgyek a veszélyeztetettek.
 
A visszér problémát műtéttel vagy egynapos sebészeti eljárásokkal kezelik
A visszér problémát műtéttel vagy egynapos sebészeti eljárásokkal kezelik
 
Az érsebész közleménye szerint a korábban már jelentkezett visszeres panaszok a testmozgás lecsökkenésével csak súlyosbodnak. Aki nem mozog, annál a vérkeringés lassul, így könnyen jelentkezhet visszérbetegség – vagy ha már korábban is megvolt, rosszabbodhat az illető állapota.
 
A mozgás hanyagolása mellett komoly szerepet játszanak a probléma kialakulásában a plusz kilók, valamint a kellő mennyiségű vitamin hiánya. Sokan nem táplálkoznak egészségesen, nem a megfelelő összetételű tápanyagokat juttatják szervezetükbe és alkoholfogyasztással is rontanak a helyzeten.
 
Számos páciens, aki korábban nem érzékelt tüneteket, mostanság fájdalomról, lábuk dagadásáról, nehézláb-érzésről számolnak be, ami arra utal, hogy a visszér-probléma súlyosbodott – mondta a szakember.
 
Az elégtelen vénás keringésre nemcsak azért kell odafigyelni, mert visszértágulatot vált ki. Vénás pangás és trombózis is kialakulhat, s a súlyos gondok között jelentkezhet lábszárfekély is. Ezek a szövődmények pedig már az egész szervezetünkre kihatnak – áll a közleményben.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.