2021. 06. 01. - 10:55

A retikuláris vénatágulat és tünetei

A retikuláris vénatágulat és tünetei

Ha hallottunk már pókhálóvénáról és visszerekről, valószínűleg tudunk egy keveset a retikuláris vénákról is. Mit jelent ez az állapot és mit kell tudni a tüneteiről?

A retikuláris vénatágulat megjelenése igen hasonló a krónikus vénás elégtelenség miatt jelentkező vénákéhoz. Méretük kisebb, mint a visszereké, átmérőjük alig 2 milliméter. Lényeges tulajdonságuk, hogy a visszerekkel szemben nem emelkednek ki a bőr alatt, így nem annyira látványosak.
 
Napjainkban háromból egy ember visszerekkel él. A visszér gyakori rendellenesség, de különböző súlyosságú.
 
Sokan közülünk láttak már pókhálóvénát; ezek kisméretűek, ám vörösesebbek, s általában vonalakként jelennek meg a láb, az arc területén, olykor a nyak hátulján.
 
A retikuláris vénatágulat és a visszér hasonló, mert ugyanolyan a színe. Mindkettő látványos lehet a test számos pontján. Gyakran jelentkeznek a comb belső és külső felén, de nem ritka, hogy a bokán és az alsó lábszáron is megjelennek.
 
A retikuláris vénák megjelenése gátolja a nyugodt rövidnadrág-viselést is
A retikuláris vénák megjelenése gátolja a nyugodt rövidnadrág-viselést is
 
A retikuláris vénákat tápláló vénáknak nevezik, mert a pókvénákat táplálják. Ha ez történik, vérforrásként szolgálnak a pókhálóvénák számára. Ilyen esetekben a retikuláris vénák megszüntetése segíthet megszabadulni a pókvénáktól is.
 
A retikuláris vénák tünetei
 
A retikuláris, tápláló vagy kék véna néven is említett probléma akkor alakul ki, amikor a megnagyobbodott vénák a kimenő vér áramlását az ellenkező irányba (visszafelé) lehetővé teszik.
 
Az állapot növeli a vér nyomását, ez a vénák megnagyobbodását válthatja ki. Csavarodhatnak, kék vagy zöld vonallá változhatnak a bőr felszíne alatt. Olykor előnytelen, márványszerű megjelenés látható.
 
A retikuláris vénák jelenléte a szervezetben más egészségi állapotra is utalhat azonban. Nem beszélve arról, hogy negatív hatást gyakorolhatnak az életmódra – a bőrön levő kék erek korlátozhatják a rövidnadrág viselését nyáron, gátolják, hogy az ember szabadon élvezhesse a kellemes levegőt és meleget.
 
A tápláló vénák a bőr alatt elmosódott márványgolyóknak, kék vagy zöld vonalaknak tűnnek. Jellemzően nem olyan fájdalmasak, mint a visszerek. Hasonló tüneteket tapasztalhatunk azonban jelenlétükkor, mint a visszerek esetében.
 
A panaszok közül a leginkább kiemelkedő a fájdalom, a nehéz-érzet, a kényelmetlenség-érzet, a kimerültség, az irritáció.
 
Akik ilyen problémával küzdenek, érzékenységet, viszketést és/vagy égő érzést tapasztalhatnak egy adott területen, különösen a kék erekkel körülvett részen.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.