2021. 08. 17. - 11:25

A vénás betegség okai és diagnosztizálása

A vénás betegség okai és diagnosztizálása

A vénák szerepe kulcsfontosságú a szervezetünkben. Ha rosszul működnek, komoly következményekkel számolhatunk. Milyen okai lehetnek az érbetegségnek és hogyan azonosítható?

Mint a legtöbb egészségügyi állapotnál, az érbetegség vagy vénás betegség esetében is megvannak azok a kockázati tényezők, amelyek növelik a probléma kialakulásának esélyét.
 
A vénás betegségnek több oka is lehet.
 
Ilyen az elhízás; az előrehaladott kor; ha az ember hosszú ideig áll napközben (ami igencsak jellemző egyes szakmákban); szintén ártalmas, ha hosszú ideig ülünk egy helyben (szintén bizonyos szakmák sajátossága); problémát okozhat a szűkös ruhák viselése is.
 
A véna betegségekre több tényező is hajlamosítja az embert
A véna betegségekre több tényező is hajlamosítja az embert
 
Határozottan nagyobb a vénás betegség kialakulásának valószínűsége, ha famíliánkban már volt erre példa. Vénás betegséget válthat ki a vénasérülés is.
 
Hogyan diagnosztizálják a vénás betegséget?
 
A vénabetegségek diagnosztizálása ultrahangvizsgálattal a legegyszerűbb. A vénák működését hanghullámok segítségével észleli a szakember: ha a hullámok simák, nincs vérrögképződés vagy gyulladás, ilyenkor az eredmény negatív.
 
Az ultrahangos vizsgálat magába foglalja a láb és a bőr mélyebb vénáinak feltérképezését is. A teszteredmények rendkívül pontosak, csak egy tapasztalt érrendszeri flebológus végezheti a vizsgálatot, aki a vénák tapasztalt doktora. A vizsgálódás egyébként nem jár fájdalommal.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.