2021. 03. 09. - 11:15

A visszér okozói és a tünetek kezelése

A visszér okozói és a tünetek kezelése

A visszér enyhe és súlyos tünetekkel is járhat. Miközben a komforttalanság érzése normálisnak tekinthető, egyes szituációk és tevékenységek súlyosbíthatják a panaszokat.

Aki már megtapasztalta, milyen, vagy közeli hozzátartozója, barátja szenved tőle, tisztában van azzal: a visszér kellemetlen érzés. A komforttalanság normálisnak tekinthető tünet, ám a probléma intenzitása akár naponta is változhat.
 
Egyes tevékenységek és szituációk súlyosbíthatják a visszér tüneteit. A leginkább az, ha hosszú ideig áll az ember. A hosszas ülés és állás egyaránt felelős azért, ha gondokat okoz a visszér. A rendszeres mozgás ezért nagyon ajánlott: elősegíti a véráramlást a keringési rendszer egészében, különösen a lábakban.
 
Sok visszeres páciens tapasztalja, hogy a kényelmetlenséget okozó tünetek meleg időben jelentkeznek vagy súlyosbodnak. Vagyis, ilyenkor válik nyilvánvalóvá, hogy bizonyos viselkedési formák és helyzetek befolyással vannak a tünetekre, de kezelni is lehet őket.
 
A visszér súlyos szövődményekkel is járhat - ezért fontos kezeltetni a problémát
A visszér súlyos szövődményekkel is járhat - ezért fontos kezeltetni a problémát
 
Ha tevékenységeink közben gyakran tartunk szünetet – például sétálunk egyet a munka rövid megszakításával -, megmozgatjuk a testünket és kevésbé jön elő a panasz.
 
A páciensek számára javasolt az is, hogy megemeljék lábaikat, helyezzék azokat kényelmes pozícióba: segíthet a vér újraelosztásában és csökkentheti a területre nehezedő nyomást.
 
A kompressziós harisnya szintén hasznos ötlet azoknak, akik gyakran tapasztalnak problémákat, vagy hosszú ideig állnak, ülnek a mindennapokban.
 
Mi számít súlyos tünetnek?
 
Ritkább esetben, de érinthetik a beteget a visszér súlyos szövődményei is, melyek komolyabb tünetekkel járnak.
 
A dermatitis vörös, viszkető bőrt okoz az érintett területen. Boka körüli bőrfekélyek alakulhatnak ki, mely érrendszeri betegségre utal. Vérzés jelentkezhet a vénák túlzott viszketése miatt. Phlebitis jelentkezhet, melynek során a vénák begyulladnak.
 
Emellett súlyos veszélyt jelenthet a mély vénás trombózis is, amely vérrögképződéssel járhat és embóliát képezhet.
 
A visszér problémáit tehát igencsak komolyan kell venni.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.