2021. 09. 07. - 11:10

Egészséges vénák – Mit kell tudni róluk?

Egészséges vénák – Mit kell tudni róluk?

Jelentős különbség van a vénák és az artériák funkciói között. Hogyan lehetne meghatározni az egészséges ereket?

Korábban főként az erek megbetegedéseiről, a visszérbetegségekről esett szó. Hogyan lehet azonban leírni az egészséges vénákat, ereket?
 
Lényeges különbség van a vénák és az erek funkciói között. Az artériák felelősek az oxigénnel telített vér testbe történő átviteléért, míg a vénák visszaszállítják a deoxigenizált vért.
 
A vénák működését egyszerűbben megérthetjük, ha tisztában vagyunk a felépítésükkel.
 
Jelentős különbség van a vénák és az erek funkciói között
Jelentős különbség van a vénák és az erek funkciói között
 
A véna-rendszer a vénák hálózata, mely összegyűjti az oxigénmentes vért és a szívhez viszi, a tisztítás érdekében. Három különböző réteg alkotja az erek falait.
 
A Tunica Externa a véna legkülső rétege, mely kötőszövetekből áll és többnyire vastag. Ez a vénafalréteg ún. vasa vasorumot tartalmaz: apró ereket, melyek vért szolgáltatnak a véna falához.
 
A Tunica Media a véna középső rétege. Vékony, de bőségesen tartalmaz kollagént. A kollagén hatalmas mennyiségű fehérjét rejt, a kötőszövet alkotórésze.
 
A Tunica Intima a véna belső része. Néhány kötőszövetet és endothelsejtet tartalmaz. A sejtek elrendezése egyetlen rétegből áll. Ehhez a réteghez szelepek csatlakoznak, amelyek szabályozzák a vér egyirányú áramlását.
 
A szelepek fő szerepe, hogy elkerüljék a vér visszaáramlását. Rendkívül aktívak a lábakban és a karokban, mivel ezek a testrészek folyamatosan mozognak.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.