2020. 12. 01. - 11:25

Egy egyszerű lépés javíthatja a gerincfúzió eredményeit

Egy egyszerű lépés javíthatja a gerincfúzió eredményeit

Egy új megközelítés képes forradalmasítani a gerincfúziós műtétet - megszünteti annak szükségességét, hogy a beteget a hátáról az oldalára vagy a hasára fordítsák a műtét közepén.

Egy egyszerű lépéssel javítható a gerincfúzió eredménye. Az új megközelítés forradalmi újításnak számít, mivel a megszünteti annak szükségességét, hogy a gerincfúziós műtét közepén a pácienst a hátáról oldalára vagy hasára kelljen fordítani. A változás a kutatók szerint drámai módon javíthatja a beavatkozások kimenetelét.
 
Az új technika – az ún. egypozíciós ágyéki műtét (SPLS) - lehetővé teszi a sebészek számára, hogy a teljes gerincfúziós műveletet befejezzék, miközben a beteg az oldalán fekszik.
 
A kutatók 244, átlagosan 61 éves beteget vizsgáltak – rajtuk az eljárást 2012 és 2019 között végezték el.
 
Új módszer javíthatja a gerincfúzió eredményeit
Új módszer javíthatja a gerincfúzió eredményeit
 
A gerincfúziót degeneratív vagy deformációval összefüggő gerincbetegségek kezelésére alkalmazzák, beleértve a gerinc szűkületet, a gerincferdülést és a spondilolisztézist.
 
Az eredmények számos szinten pozitívak voltak – mutattak rá a kutatók. Összehasonlítva őket azzal a 153 beteggel, akiket hagyományos módon operáltak, az SPLS-el műtött betegek kevesebb vért veszítettek a beavatkozás során, a műtét utáni bélelzáródás kockázata is csökkent. Ráadásul a műtét teljes ideje kétharmadjára mérséklődött, a műtét utáni kórházi tartózkodás ideje a felére csökkent.
 
A gerincfúziós műtét egyébként egy kezelési lehetőség a korral járó gerinc-elváltozások súlyos eseteinél - mondta dr. Kimberly Ashayeri, a tanulmány szerzője, a New York-i NYU Langone Health idegsebészetének munkatársa.
 
Hozzátette: a cél a gerinc igazításának javítása, a korongok vagy más anyagok által az idegekre nehezedő nyomás enyhítése.
 
A műtét magába foglalja a rudakkal összekötött csavarok behelyezését a gerinc csontjaiba annak érdekében, hogy a csontokat jó irányban tartsák a helyükön. A rudak és csavarok behelyezése mellett gyakori, hogy a sebészeknek ki kell venniük a lemezt és műre kell kicserélniük – mondta el dr. Ashayeri.
 
Csak a Langone-ban évente nagyjából 2000 gerincfúziót hajtanak végre.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.