2020. 09. 22. - 11:30

Egyidejű stimulációval kapta vissza járását a gerincvelő-sérült beteg

Egyidejű stimulációval kapta vissza járását a gerincvelő-sérült beteg

Ígéretes kutatási eredményeket hozott az agy és a végtagok motoros idegeinek egyidejű stimulálása – egy gerincvelő-sérült fiatalember visszakapta a járási képességét.

Egyidejű stimuláció segítségével adták vissza a járási képességét egy gerincvelő-sérült betegnek.
Az agy és a végtagok motoros idegeinek egyidejű serkentése, azaz a páros asszociatív stimuláció ígéretes kutatási eredményeket hozott.
 
A Helsinki Egyetem, a hozzá tartozó kórház és az Aalto Egyetem által működtetett BioMag laboratóriumban végzett kutatások már korábban bebizonyították, hogy az agy egyidejű, ún. transzkraniális mágneses-, valamint a végtagidegek elektromos stimulációja hasznos módszer a gerincvelői sérülést elszenvedettek motoros rehabilitációjára.
 
Korábbi esettanulmányok szerint az agy és a végtag idegeinek szinkronizált stimulációja erősíti az idegi kapcsolatokat, ezáltal képes helyreállítani a páciensek mozgásképességét.
 
A gerincvelő-sérülteknek jelentős mértékben segít az új terápia
A gerincvelő-sérülteknek jelentős mértékben segít az új terápia
 
A laboratórium kutatói azonban most első alkalommal vizsgálták a páros asszociatív stimulációs terápia lehetőségeit az ún. hiányos paraplegia kezelésében - megvizsgálták, hogy a stimulációs terápia miként segítheti elő a járási képesség helyreállítását, járási rehabilitációval kombinálva.
 
A közelmúltbeli esettanulmány eredményeit a Spinal Cord Series and Cases folyóiratban tették közzé.
 
„Első ízben mutatjuk be, hogy a páros asszociatív stimuláció segített egy paraplegikus betegnek újra járni, elősegítette járás-rehabilitációját. A stimulációs terápiát illetően már korábban kiderült, hogy lehetséges kezelési módszer a gerincvelő sérülések esetében. E megállapítások arra sarkallnak minket, hogy folytassuk a páros asszociatív stimuláció vizsgálatát” – mondta el Anastasia Shulga idegtudós, a Helsinki Egyetem orvosa, az esettanulmány vezetője.
 
A gerincvelő sérült beteg a szakemberek beavatkozását követően egy gördülő sétáló segítségével visszanyerte az önálló járás képességét.
 
Az esettanulmány keretében stimulációs terápiát végeztek egy 47 éves férfinál, akinek alsó végtagjai gerincvelő sérülése miatt részben megbénultak. A páciens jobb lába a sérülést követő évben spontán helyreállította szinte teljes funkcióját, ám a bal láb működése csak részben javult, vagyis a beteg nem tudott járni.
 
Egy évvel a trauma után bal lába három hónapig kapott stimulációs kezelést, majd 2 évvel a trauma után megismételték ugyanezt a terápiát.
 
A stimulációs terápiát megelőzően a beteg nem tudott jelentős testtömeg-támasz nélkül állni. Mivel eredménytelennek látták a kezelést, a hagyományos gyalogos rehabilitációt nem kezdték el.
 
Az első, három hónapos stimulációs kezelést követően azonban a páciens fel tudott állni 1,5 percre, sőt 13 lépést is képes volt tenni testtömeg-támasz nélkül. A javulásnak köszönhetően mégis részt vehetett a gyalogos rehabilitáción, a járást segítő gördülő sétáló segítségével önálló járási képességet értek el nála.
 
A második 3 hónapos kezelési periódus alatt a gyalogló távolsága 2,4-szer gyorsabban nőtt, mint az előző időszakban, amikor nem kapott stimulációt. Sőt, a bal láb jelentős mértékben visszanyerte erejét és javult a beteg önálló mozgása is. A kezelés nem okozott káros hatásokat.
 
Shulga ígéretes eredményeket ért el a páros asszociatív stimulációs terápia vizsgálatában olyan beteg-esetek és sorozatok révén, ahol a terápiát hiányos sérüléseken próbálták ki. A vizsgálatok folyamán közel 20 beteg felső vagy alsó végtagjának funkcionalitását sikerült sikeresen javítani.
 
Fontos ugyanakkor tudni, hogy a gerincvelő teljes sérülése esetén a páros asszociatív stimuláció nem megfelelő terápia.
 
Jelenleg randomizált, placebo-kontrollos, kettős vakvizsgálatot végez, ahol csupán 1-4 hónap telt el a traumától számítva – s amely a vizsgálatban részt vevő betegek tetraplegiáját okozta. A vizsgálat célja a betegek felső végtag-működésének javítása, míg a paraplegis betegeknél hasonló vizsgálatot terveznek.
 
„A szinkronizált elektromos és mágneses stimuláció hatékonyságát azzal a céllal vizsgáljuk, hogy klinikai alkalmazásra szolgáló technikát vezessünk be a bizonyítékok erősségének növelésével” – mondta el Shulga.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.