Egynapos sebészet

Egynapos sebészet – Cél a lehető legkisebb fájdalmat is kizárni

Egynapos sebészet – Cél a lehető legkisebb fájdalmat is kizárni

Az egynapos sebészet 20 éve létezik Magyarországon. Sokat fejlődött azonban, s napjainkban egyre többféle operáció oldható meg a keretei között. Az elmúlt évek tapasztalatairól dr. Sepa György érsebész főorvos beszélt.

 

Noha hazánkban húsz esztendeje zajlanak már egynapos sebészeti műtétek, a cél az, hogy minél több ilyet lehessen végezni, s a beteg mielőbb visszatérhessen a mindennapi teendőihez. Dr. Sepa György általános- és érsebész főorvos arról beszélt, hogyan fejlődött az egynapos sebészet és milyen előrelépések várhatók a jövőben.

Milyen tapasztalatokat hozott a 2017-es év az egynapos sebészet terén?

Az egynapos sebészet spektruma egyre bővül. Régen kizárólag sérv- vagy visszérműtétet végeztünk ilyen módon, azaz helyi érzéstelenítés alatt, egynapos sebészeten. Mára eljutottunk odáig, hogy egy endoszkópos epeműtét is történhet így.

Visszérműtét egynapos sebészet keretében

Visszérműtét egynapos sebészet keretében

Az egynapos sebészet fogalma lényegében az, hogy a beteg 24 órán belül távozhat a kórházból az operációt követően. Vagyis fontos, hogy a páciens minél előbb hazamehessen. Ma már ízületi cseréket is végeznek így, s a skála egyre bővül, ahogyan a technológia fejlődik, a műszerek korszerűsödnek. Egyre több egynapos sebészeti beavatkozásra van és lesz tehát lehetőség.

Klasszikusnak számít a szemészeti műtét is. A szemlencsét hosszú ideje ki tudják cserélni egynapos sebészeten, pár perces beavatkozásról van szó.  

Cél az, hogy minél kisebb műtéteket minél nagyobb számban végezzünk és a páciensek mielőbb képesek legyen ismét munkába állni, hiszen ez mindenkinek jó. Nincs ápolási költség, betegállományban töltött idő – ma már pár napon belül bárki visszatérhet a termelésbe, úgymond, egy sérv műtét esetén is. Ennek érdekében egyébként nem szöveti pótlást, hanem hálót alkalmazunk – minél kevesebb legyen a feszülés és a fájdalomérzet.

Ezt a célt szolgálják a legmodernebb technikák, a rádiófrekvenciás lézerek, s mostmár a ragasztásos technológia is, melyet visszeresség esetén alkalmazunk. A legújabb, VenaSeal ragasztásos operációk is igen elterjedtek. Utóbbiakkal kapcsolatban elmondható, hogy a beteg akár ebédszünetben is kijöhet a munkahelyéről, elvégzik rajta a műtétet és visszamehet dolgozni. Nem kell kompressziós harisnyát viselnie, este már sportolhat, ami rendkívüli előnyt jelent.

Az ilyen műtétek száma pedig egyre bővül. Reméljük, hogy a sebészet minden területére beférkőznek az új technológiák.

Ma már egy epeműtét is elvégezhető egynapos sebészeten, nemcsak a visszér eltávolítása

Ma már egy epeműtét is elvégezhető egynapos sebészeten, nemcsak a visszér eltávolítása

Mióta foglalkoznak Magyarországon egynapos sebészettel, hogyan alakult ez ki?

Az egynapos sebészet, mint lehetőség, 20 éve áll rendelkezésre hazánkban. Célja a nagy kórházak tehermentesítése volt. Kezdetben az ilyen műtétek miatt szállodákat húztak fel a közelben, hogy a megfigyelés idejére, azaz 1-2 napra a páciens ne a kórház költségét terhelje, hanem saját költségén tartózkodjon ott.

Ám a technológia fejlődésével, a műszerek korszerűsödésével ez szükségtelenné vált. Olyan beavatkozásokat végzünk, amely megrövidíti a kórházban töltött idő szükségességét. Ha nagyon fontos, akkor 24 órát benn lehet a beteg, de általában az altatásos operációknál annyi időt kell a kórházban tölteni, amíg kiürül az altatószer a szervezetből. Meg kell várni, hogy biztonsággal tudjon közlekedni – nyilván szüksége van segítségre, hogy hazamenjen.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy régen az altatószerek is hosszabb idő alatt ürültek ki a testből. A modernekre azonban már gyorsabb kiürülés jellemző. Egy visszér műtétet követően például 10-20 perc szükséges.

Magyarországon is léteznek már klinikák, ahol nincs fektető – bár én ezt kevésbé tartom jónak. És azt gondolom, hogy ha meg tudjuk szabadítani a pácienst még a minimális fájdalomtól is, akkor ezt meg kell tennünk. Ugyanakkor, sokszor altatószerre sincs szükség – számos egynapos sebészeti műtét helyi érzéstelenítéssel történik, ami szintén feszítő érzéssel, egy kis fájdalommal jár. Én úgy gondolom, ezek után minden fájdalomtól kíméljük meg a pácienst, amitől lehet. Hiszen már a lelki teher is elég számára, mégiscsak egy operációról van szó. Fontos, hogy kapjon lazítót, hogy ne feszengjen, szorongjon. Gondoljunk bele, hogy sokszor még a hosszabb ideig mozdulatlanul, egy helyben fekvés is kellemetlen lehet.

A cikket folytatjuk.

Dr. Sepa György érsebész főorvos elérhetősége:

E-mail cím: gyorgy@drsepa.hu

Telefonszám: +36-30/991-2587.

B.A.

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >