2017. 07. 04. - 11:50

Egynapos sebészet: Zavaró kitüremkedés a Bartholini mirigynél

Egynapos sebészet: Zavaró kitüremkedés a Bartholini mirigynél

Akár a szexuális életet is zavarhatja a hüvelybemenet egyik oldalán kialakuló kitüremkedés – az ún. Bartholini-mirigyek váladéka ilyenkor nem tud kiürülni és felgyűlik, melyből ciszta keletkezik. Eltávolítását egynapos sebészeti műtét keretében meg lehet oldani.

Kellemetlen kitüremkedésre lettünk figyelmesek a hüvelybemenetnél? Az ok sok esetben az ún. Bartholini-mirigyek váladékának kiürülési képtelensége.

A női hüvely bemenetének két oldalán kisajkak helyezkednek el, s szövetei között a Bartholini-mirigyek, ezek felelősek a nyákos váladék termeléséért. Mivel kivezető csövük a hüvelybe nyílik, amennyiben ez valami miatt elzáródik, a mirigyváladék felgyűlik, nem ürül ki normális módon.

A mirigy fala kitágul, s Bartholini mirigy ciszta alakul ki.

A Bartholini-mirigyek problémái az egynapos sebészeten megoldhatók

A Bartholini-mirigyek problémái az egynapos sebészeten megoldhatók

Amíg pici, nem tűnik annyira zavarónak. Ám növekedve akár egy apróbb alma nagyságúvá is válhat. Tünetekkel nem jár, de lehetnek komolyabb következményei.

Amennyiben a váladék fertőződik baktériummal, gyulladás jelentkezik és tályog képződhet. Ez már fájdalmat okoz, duzzanat alakul ki, amely nemcsak lázzal, hőemelkedéssel párosulhat, hanem egyre nehezedő járással is.

Ha a Bartholini-tályogot, kiújuló gyulladást vagy maradvány cisztát kezelik, elsőként a gyulladásos folyamatot kell megállítani.

Minden esetben egynapos sebészeti műtét a végső megoldás. A tályogot meg kell nyitni és hamarosan elmúlik a fájdalom. A cisztát is el kell távolítani, ha a gyulladás időről-időre újra jelentkezik, vagy a maradvány ciszta zavaró a páciens szexuális élete szempontjából.

A beteg pár nap alatt felépül, hiszen egynapos sebészeti ellátás keretében történik az operáció. A beavatkozást altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban végzik el.

Ha tályogról van szó, az orvos megnyitja azt, a gennyes tartalmat pedig kiüríti. Az eltávolítás után a tályog falait a bőrhöz varrják, hogy ne záródjon vissza a seb. Ez az ún. erszényesítés.

Amennyiben többször újra kiújuló gyulladást kezelnek vagy maradvány cisztát, annak nyugalmi, azaz gyulladásmentes időszakában távolítják el az ép cisztát az egynapos sebészeti beavatkozás keretében.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.