2021. 05. 04. - 11:10

Egynapos sebészeten kínál csípő- és térdprotézist egy kanadai kórház

Egynapos sebészeten kínál csípő- és térdprotézist egy kanadai kórház

A betegek néhány órával a műtét után elhagyhatják a kórházat – csípő- és térdprotézis műtét után, amelyet a kanadai Victoria kórházában egynapos sebészeten elvégeznek az orvosok.

Az új protokollok alapján mindössze pár órával a műtétet követően haza is mehetnek a páciensek, akiken csípő- és térdprotézis-operációt végeztek az orvosok.
 
A kanadai Victoriában levő Royal Jubilee kórház 2020 óta elérhető eljárása egynapos sebészet keretében zajlik, s a betegek akár 3 órával később már elhagyhatják az intézményt.
 
2020 szeptemberében nyolc kísérleti betegen hajtották végre az újnak számító beavatkozást: vagy csípő- vagy térdprotézist ültettek be a páciensek testébe – az Island Health Victoria Enhanced Recovery Arthroplasty (VERA) programja keretében.
 
A csípő- és térdprotézisekre nagy szükség van - a program magába foglalja a fájdalom és az érzéstelenítés újfajta szabályozását a beavatkozás előtt, alatt és után. Ezzel a betegek gyógyulását drasztikus mértékben javítják – mondta el dr. Duncan Jacks, vezető ortopéd sebész.
 
A hagyományos műtétekkel szemben az új eljárás után másnap teljesen jól érezheti magát a páciens
A hagyományos műtétekkel szemben az új eljárás után másnap teljesen jól érezheti magát a páciens
 
Az új protokolloknak megfelelően az egyébként egészségesnek számító páciensek műtét előtt számos gyógyszert kapnak, melyekkel az orvosok „megcélozzák az összes különböző fájdalomutat, mielőtt a fájdalom beállna” – fogalmazott Jacks.
 
A betegek emellett érzéstelenítésben is részesülnek – az injekció tartalmát a gerincfolyadékon kívüli epidurális térbe, s nem közvetlenül a folyadékba juttatják. Ezzel lehetővé teszik, hogy a páciens motoros működése szinte azonnal helyreálljon.
 
Az orvosok különböző vágási technikákkal igyekeznek minimalizálni a lágyrész károsodását, speciális varratokkal és kötőanyagokkal pedig minimálisra csökkenteni a műtéti sebekből történő elvezetést.
 
Az eljárás változásai együttesen elképesztő eredményeket hoztak a betegek számára. A hagyományos módszerek alkalmazásával általában émelygést, szédülést éreznek, s a műtét után néhány napig kórházban kell maradniuk. Ez ennél az újszerű beavatkozásnál nem jellemző – sőt, ahelyett, hogy a beteg hetekig szenvedne, mert nem tudja mozgatni a lábát megfelelően, úgy kezelheti azt, mintha mi sem történt volna.
 
A csípőműtéten átesett, 70 éves Dan Kelly úgy fogalmazott: az operáció éjjelén azon az oldalán aludt, ahol műtötték a csípőjét. Reggel fel tudott kelni, odament az asztalához, megitta a kávéját és egyáltalán nem érezte úgy magát, mint akinek előző nap műtétje volt.
 
Dr. Duncan Jacks elmondta: egy quebec-i sebész és klinikai kutatótól, Pascal-André Vendittolitól vette át módszereit, miután pár éve, egy ortopédiai konferencia során megismerte azokat.
 
Jacks és csapata egy montreali műtőben, 2018-ban figyelte közelről is Vendittoli módszereit. Lenyűgözte, milyen gyorsan talpra állíthatók az eljárás után a betegek.
 
Vendittoli a montreali Maisonneuve-Rosemont Kórház orvosa, aki műtéti módszerét az Enhanced Recovery Surgery (ERAS) elvei alapján fejlesztette ki - ezek Dániából származnak. Az elmúlt 5 évben Kanadában különböző kórházakban alkalmazták őket.
 
A Maisonneuve-Rosemont először 2016-ban alkalmazta ezt az egynapos sebészeti technikát, majd csapata 18 másik kanadai klinikai orvoscsoportot tanított meg rá.
 
Jacks szerint a programot más jellegű műtétekre is ki kell terjeszteni, mely nemcsak a kórház, de a betegek költségeit is csökkentené. Nem is szólva a műtét utáni gyötrelmek megszüntetéséről.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.