2020. 11. 03. - 11:25

Életmódváltás a visszérkezelésben

Életmódváltás a visszérkezelésben

Az erek megnagyobbodása és duzzadttá válása a visszér-probléma. Bár napjainkban sokan kezeltetik műtéttel, enyhébb esetekben az életmódváltás, bizonyos egészséges szokások is javíthatnak az állapoton. Melyek ezek?

Visszér akkor alakul ki, amikor a vénákban levő, ún. szelepek meggyengülnek, s gátolják a vér visszaáramlását a vénákon át. Károsodásukkal a vér meggyűlik a vénákban, az eredmény pedig azok duzzanata, csavarodása – mely nemcsak fájdalmas lehet, hanem jól is látható.
 
Cikkünk első részében a tünetekről és az első két természetes kezelési módszerről esett szó. Milyenek vannak azonban még?
 
1.Kompressziós harisnya: ismert, hogy a visszérkezelésben gyakran használják ezt az eszközt. A kompressziós harisnya a legtöbb gyógyszertárban beszerezhető. Hozzájárul ahhoz, hogy nyomást gyakoroljunk a lábakra, s segíti az izmokat és a vénákat, hogy a vért a szív felé tereljék.
 
Növényi kivonatok is segíthetnek a visszér-kezelésben
Növényi kivonatok is segíthetnek a visszér-kezelésben
 
Egy 2018-as tanulmány szerint azok az emberek, akik térdig érő kompressziós harisnyát hordtak egy hétig – 18-21 mmHg nyomással -, a visszerek okozta fájdalom csökkenését tapasztalták.
 
2.Növényi kivonatok: egy 2006-ban készült, áttekintő tanulmány azt sugallja: a vadgesztenye kivonat, az Aesculus hippocastanum L. segíthet mérsékelni a lábfájdalmat, a láb elnehezedés érzését és a viszketést krónikus vénás elégtelenségben szenvedőknél – amely a visszerek fő oka. Ezt a növényi kivonatot egészségügyi boltokban és online is be lehet szerezni.
 
Egy ugyancsak áttekintő jellegű, 2010-es tanulmány szerint a tengeri fenyő kivonata, a Pinus maritima, illetve a Ruscus aculeatus egyaránt csökkentheti a lábdagadást vagy az ödémát, amely gyakran társul a visszérrel.
 
Ezek szintén beszerezhetők egészségügyi szaküzletekben.
 
Fontos tudni, hogy a növényi kivonatokat és illóolajokat hordozóolajokkal szükséges hígítani, mielőtt helyileg vagy aromaterápiás diffúzor formában alkalmaznánk azokat.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.