2021. 04. 13. - 11:25

Értékes diagnosztikai eszközt fejlesztenek alsó végtagi artériás betegeknek

Értékes diagnosztikai eszközt fejlesztenek alsó végtagi artériás betegeknek

Egyelőre komolyabb vizsgálatok is szükségesek a közeli infravörös spektroszkópia értékes diagnosztikai eszközzé nyilvánításához – mely az alsó végtagi artériás betegeknél jól használható.

Ahhoz, hogy megerősítsék megfelelő működését, még „robusztusabb” vizsgálatokra is szükség van a kutatók szerint - a közeli infravörös spektroszkópia azonban esélyes új eszköznek tűnik az alsó végtagi artériás betegek gyógyításában.
 
„A jelenlegi adatok arra utalnak, hogy az alsó végtagi artériás betegségben szenvedő pácienseknél a testedzés javítja az oxigenizáció, illetve a reoxigenizáció csökkenését, közeli infravörös spektroszkópiával (NIRS) mérve” – számolt be az European Journal of Vascular and Endovascular Surgery (EJVES) folyóiratban Nils Cornelis és Panagiotis Chatzinikolaou, a belgiumi Leuvenből, valamint munkatársaik.
 
Hozzátették: szisztematikus áttekintésük kiemeli a NIRS alkalmazási módszerei, az eredményváltozók és az irodalomban szereplő elemzések heterogenitását.
 
Értékes diagnosztikai eszköz lehet a közeli infravörös spektroszkópia az az alsó végtagi artériás betegséggel küzdő betegeknél
Értékes diagnosztikai eszköz lehet a közeli infravörös spektroszkópia az az alsó végtagi artériás betegséggel küzdő betegeknél
 
A szerzők azonban hangsúlyozzák, hogy nagyobb volumenű vizsgálatok kellenek annak megerősítésére: a NIRS valóban értékes diagnosztikai eszköz az alsó végtagi artériás betegek kezelésében.
 
A közeli infravörös spektroszkópia a kutatók szerint egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy betekintést nyerjenek az alsó végtagi artériás betegséggel élők kóros fiziológiai állapotába, ám továbbra is kevesen alkalmazzák azt a klinikai gyakorlatban.
 
A szakemberek ezért arra törekedtek, hogy összefoglalják, milyen hatást gyakorol a testedzés terápia az alsó végtag izmainak oxigénellátására, melyet a NIRS értékel az alsó végtagi artériás betegségben szenvedő betegeknél. Emellett betekintést kívántak adni a NIRS eszközeibe és módszertanába.
 
A kutatók szisztematikus keresést végeztek a legkorábbi elérhető dátumtól 2020. március 16-ig a MEDLINE, valamint az Embase programban - annak érdekében, hogy azonosítsák azokat a tanulmányokat, amelyek a
 
NIRS alkalmazását magukba foglalták az alsó végtagi artériás betegséggel küzdő betegek izom-oxigénnel kapcsolatos edzésének értékelésében.
 
A vizsgálat elsődleges eredményei - futópados gyakorlással kapcsolatosan - NIRS-eredetű változók voltak.
Cornelis és munkatársai 11 kísérletet vontak be felülvizsgálatukba: 16 testmozgáscsoportot és négy kontrollcsoportot.
 
A tanulmány szerzői szerint a NIRS „ígéretes eszköz” az értékelésben, ám óvatosságra intenek az eredmények véglegességével kapcsolatban.
 
Megjegyzik ugyanis, hogy a randomizált, kontrollált vizsgálatok alacsony száma, valamint a NIRS-értékelési módszerek, az eredménymérések és az eszközök nagy heterogenitása további kutatásokat indokol. A cél, hogy jobban megértsék az izmok oxigénellátásának szerepét, mely a testmozgás által kiváltott gyalogos kapacitás javulásával jár.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.