2020. 09. 15. - 10:30

Gerincsérülésből gyógyuláshoz fejlesztettek ki 3D-nyomtatott fejhallgatót

Gerincsérülésből gyógyuláshoz fejlesztettek ki 3D-nyomtatott fejhallgatót

Hogyan változtatja meg a gerincvelő sérülésének helyreállítását a 3D-nyomtatás? Íme a válasz. Kutatók a közelmúltban megtalálták a megoldást.

Miközben a hátfájdalom és a gerincsérülések általában megerőltető fizikai tevékenységekkel függnek össze, ha valaki hosszú ideig inaktív, az szintén mozgásszervi károsodásokhoz vezethet. A rendszeres testmozgás, mivel elengedhetetlen az általános egészségi állapot fenntartásához.
 
Azoknak, akik hát- vagy gerincsérülésekkel küzdenek, az orvosok olyan gyakorlatokat javasolnak, melyek nem terhelik túlzottan a testet. Az úszás például remek, ha el tudunk menni uszodába, mivel leveszi a terhet a hátról és a gerincről.
 
Napjainkban azonban a járványhelyzet sokat tett azért, hogy ne férhessünk hozzá bármilyen sportfoglalkozáshoz.
 
Gerincsérülteknek segíthet az új 3D-nyomtatott eszköz és technológia
Gerincsérülteknek segíthet az új 3D-nyomtatott eszköz és technológia
 
Plusz, a gerincsérülés súlyosabb eseteiben a testgyakorlás igen keveset segít a probléma enyhítésében. Az ilyen gerincsérülések bizonyos esetekben teljes mértékben megnehezítik a gyógyuláshoz vezető utat – s ebben segíthet ma már a technológia robbanásszerű fejlődése.
 
Az egyik ilyen technológia, amely a világot megváltoztatta, a 3D nyomtatás fejlődése.
 
A közelmúltban a skóciai, Glasgow-i Egyetem PhD hallgatója, Nina Petric-Gray létrehozott egy 3D nyomtatott fülhallgatót, mely hozzájárulhat az agy elektromos aktivitásának nyomon követéséhez a gerincvelő-sérüléséből felépülő embereknél, elektroencefalográfia segítségével.
 
Fő célja az, hogy segítse az embereket a gyógyulás folyamatában a kézfunkciók visszaállításával, mely a saját otthonukban is megoldható.
 
Az eszköz elektromos impulzusokat küld a beteg testébe, mely stimulálja a megbénult vagy súlyos központi idegrendszeri károsodásoktól szenvedő páciens kézmozgását.
 
Ezzel az eszközzel nagymértékben segíthetik a betegek abban, hogy felépüljenek, méghozzá saját otthonuk kényelmében. Jelentős mértékben elő kell segítenie a rehabilitációs folyamat javítását mind a betegek, mind az egészségügyi szakemberek számára - alternatívát kínál számukra a rehabilitáció terén.
 
A kezelést hozzáférhetőbbé teszi, hogy a készülék a 3D nyomtatási technológia fejlődésének köszönhetően sorozatgyártásban készülhet.
 
Ez az eszköz azonban csupán a 3D nyomtatás egyik alkalmazása a technológia területén. Tekintettel arra, hogy meglehetősen új, a 3D nyomtatási technológia használatának lehetőségei jelenleg végtelennek tűnnek.
 
Az ilyen típusú technológiák egyik különösen érdekes alkalmazása például a biográfia vagy az olyan tárgyak 3D-s kinyomtatásának képessége, amelyek az emberi szerveket imitálják a kutatás érdekében.
 
László Adrienn
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.