2016. 08. 09. - 09:00

Ha nincs záródás - a köldöksérv műtéte elengedhetetlen

Ha nincs záródás - a köldöksérv műtéte elengedhetetlen

Mi a köldöksérv pontosan és miért szükséges megműteni? Milyen lehetőségei vannak a páciensnek? A köldöksérv operációt ma már egynapos sebészet keretében is elvégzik. Lássuk, mit érdemes tudni róla.

Sokszor hallunk sérv-problémákról, de a köldöksérv operációja nem tartozik a gyakran emlegetett esetek közé. Mi is ez valójában? Köldöksérv akkor alakul ki, amikor nem megfelelő a záródás a feleslegessé vált köldökzsinór helyén. Ilyenkor kiemelkedés látszik, a nyitva maradó, kitágult köldökgyűrűnél tulajdonképpen a bél egy részét látjuk dudor formájában. Ez a köldöksérv, amely a felnőtt embereknél is jellemző, ha valamilyen körülmény elősegíti – jellemző a túlzott hízás, amely gyengíti a hasfalat.

A sérv esetében félő, hogy kizáródás alakul ki – ennek a köldöksérvnél fokozottan fennáll a veszélye - , vagyis a sérv kapu összeszorul és nem kapnak elég vért a sérv tartalmának erei, fájdalmas, feszülő dudort képezve. Ezen a területen a bélműködés sem funkcionál tovább, a sérvtartalom elhal. A folyamat gyorsan és lassan is bekövetkezhet.

A páciens fájdalmat tapasztal, valamint azt, hogy a székletürítés- és a gázképződés sem megy. 

A sérvet ilyenkor műtéti úton vissza kell helyezni, de ha ezt nem oldják meg időben, illetve nem szűnnek meg utána sem a beteg panaszai, sürgős operációra van szükség, mert a bél elhalhat.

Köldöksérv - A műtét elkerülhetetlen a veszély miatt

Köldöksérv - A műtét elkerülhetetlen a veszély miatt

A köldöksérvről érdemes tudni, hogy a veleszületett formája az első hónapok alatt magától is záródik, a gyermek 1-2 éves korában pedig még lehet megpróbálni kezelni – például öntapadós ragtapasszal, amely a spontán gyógyulást elősegíti. Később azonban már csak műteni lehet a köldöksérvet, ahogy felnőttek esetében is.

Hogyan zajlik az egynapos sebészeti műtét?

A klinikai sebészeti ambulancián felmérik a beteg állapotát. A műtét célja, hogy minimális szöveti feszüléssel helyreállítsa a megfelelő anatómiai állapotokat.

Hagyományos operáció során a köldököt magába foglalva, ejtenek egy nagyjából 15 cm hosszú metszést, majd a bőrrel együtt a köldököt is eltávolítják és bezárják a sérvkaput. Így dupla hasfali réteg alakul ki a sérvkapu felett, majd összevarrják a helyet. A köldök helyett létraszerű heget látni a hasfalon. 

Az egynapos sebészeti műtét esetében, mivel sokaknak fontos a köldök megtartása is, az eredeti köldököt megőrzik.

Hogyan történik mindez?

Az operáció során félkör alakban a köldök alatt bemetszést ejtenek, a köldök bőrét felpreparálják. A sérvtömlőt kipreparálják, a nyakánál nyitják meg és kiveszik. Végül a hasfalat olyan varrattal zárják, amely nem feszül, vagy szövetbarát műanyaghálót alkalmaznak. Ez nem szívódik fel, de nem is okoz semmilyen problémát vagy allergiát. Gyógyulás közben, úgymond, összeolvadnak vele a rostok.

Különösen azoknál ajánlott a hálót alkalmazni, akik aktív sportolók vagy nehéz fizikai munkát végeznek, mivel a technika 0,3 százalék alá csökkenti a sérv újbóli jelentkezésének arányát. Ha a műtét hagyományos módon történik, a kiújulás aránya 2-3 százalék.

A bőrt a műtéti területre visszahelyezik és a hasfalhoz varrják, visszaállítva a köldök valódi behúzódását, végül plasztikai bőrvarrattal zárják le a bőr sebet. A köldök alatt így egy vonalas heget tapasztalhat a beteg.

Ezt az egynapos sebészeti műtétet csakis érzéstelenítéssel kombinált altatásban lehet elvégezni. Fontos tudni, hogy ilyen esetben csak az operáció előtti napon éjfélig lehet enni és inni bármit. Az altatás ugyanis teljes éhgyomorra végezhető.

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.