2016. 07. 26. - 15:30

Honnan tudjuk, hogy érszűkületünk van?

Honnan tudjuk, hogy érszűkületünk van?

Az érszűkület egy komoly probléma. Különösen, ha nem észleljük időben, súlyos bajt okozhat. Nagyon fontos észrevenni és tenni ellene, mielőtt az életünkben visszafordíthatatlan kárt okoz.

Az érszűkület többféle módon is jelzi jelenlétét. De mi is ez a probléma pontosan? Amikor valakinek érszűkülete van, a verőerek fala merevvé válik, átalakul. Az artériák átmérője beszűkül, így érthető módon nem tud annyi vér keringeni bennük, mint normális esetben. Ennek következtében a szövetek, melyeket ellátnak, nem jutnak elég vérhez, így oxigénhez és tápanyaghoz sem.

Nem nehéz kitalálni, hogy legsúlyosabb esetben akár el is halhatnak.

Érszűkület esetén fáznak a végtagok

Érszűkület esetén fáznak a végtagok

Az érfalak szerkezete idejekorán elkezdhet megváltozni, de általában 30 éves kor környékén jellemző. Ha valakinél több rizikófaktor van jelen – így például a diabétesz, a cigaretta, magas vérnyomás- és koleszterinszint -, már érszűkület is elkezdődhet. Sajnos, a hajlam örökölhető is.

Milyen jelekre kell figyelnünk, hogy tudjuk: érszűkületünk van?

A láb fájdalma az egyik legárulkodóbb tünet. Ha azt tapasztaljuk, hogy amennyiben terheljük, fájni kezd, legyen az csak gyaloglás vagy akár a lépcsők megmászása, kezdhetünk gyanakodni. Előfordulhat, hogy a comb környéke vagy a lábikra fáj, utóbbi görcsölhet is. Amikor az érszűkület kezdeti szakaszában tart, csak nagyobb terhelésnél jelentkezik a probléma, később már kisebbnél is.

Keringési zavarokra utal, ha a körmeink töredezettek, illetve a végtagjaink szokatlanul hidegek. Mindkét esetben kisérkeringési problémára gyanakodhatunk. 

Fontos tudni, hogy ha hidegséget érzünk, az sokszor diabétesz szövődménye is lehet. Az idegi károsodás okozhat ilyet. Ugyanígy, érdemes tájékozódni akkor is, ha van már valamilyen mozgásszervi betegségünk, mert a lábak terhelésre jelentkező fáradása, fájdalma ehhez is kötődhet.

Érszűkülettel nehezünkre esik lépcsőzni

Érszűkülettel nehezünkre esik lépcsőzni

Érszűkületre utalhat a végtagok fekélyesedése is. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy régóta kialakult seb nem, vagy csak igen nehezen gyógyul a kezeken, lábakon, sőt fekélyek alakulnak ki, azonnal forduljunk orvoshoz.

Minden fenti esetben a legcélszerűbb felkeresni rövid időn belül a doktort, mert az érszűkület esetében is elsődleges a korai felfedezés. Ha ugyanis fennáll az érprobléma, sokkal komolyabb bajra is fel lehetünk készülve. Meg kell előzni a stroke-ot vagy a szívinfarktust!

A cikket folytatjuk a kezelési lehetőségekkel.

B.A.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.