2017. 03. 08. - 10:40

Így tűnik el egynapos sebészeten a bütyök

Így tűnik el egynapos sebészeten a bütyök

A bütyök egy igen bosszantó és könnyen fájdalmassá váló egészségügyi probléma, melynek leggyakrabban a láb haránt boltozatának süllyedése az oka. Egynapos sebészeti műtét keretében manapság ez is gyógyítható.

Mi is a bütyök valójában? Gyakran hallani, hogy valaki ilyen gonddal küzd, s meg is nehezíti a mindennapjait.

A bütyök lényegében egy deformálódás, az ún. I-s ujj alapperc és a lábközépcsont fej közötti ízületének eldeformálódását jelenti. Ha a láb haránt boltozata megsüllyed vagy statikai probléma áll fenn, jelentkezhet a bütyök. 

Kialakulása annak köszönhető, hogy a folyamatos nyomás miatt az ízület oldalsó, belső részén a nyáktömlő begyullad, krónikus gyulladás alakul ki, s a tömlő fala megvastagodik. Ha a gyulladás intenzívebb időszakát éli, erősebb a fájdalom is.

Ha a bütyköt egynapos sebészeti műtét keretében műttetnénk, az ortopédián vizsgálják meg alaposan a kezelendő területet. A panaszait alaposan ismerni kell, emellett azonban a páciens korábbi betegségeiről és esetleges operációiról is tudnia kell az orvosnak.

A bütyök egynapos sebészeten is kezelhető - kisebb elváltozás esetén gyorsan felépül a beteg

A bütyök egynapos sebészeten is kezelhető - kisebb elváltozás esetén gyorsan felépül a beteg

Az egynapos sebészet különleges megoldási lehetőség, melyhez minden laboratóriumi és kiegészítő vizsgálatnak rendelkezésre kell állnia.

A bütyökre két műtéti megoldást szoktak javasolni.

1.Schede műtét: ha anatómiailag kisebb elváltozásról van szó, a megvastagodott falú tömlőt és a láb középcsont fejének részleges eltávolítása jöhet szóba. A beteg számára ez kismértékű terhelést jelent, a panaszokat megszünteti, noha a deformitás nem tűnik el teljesen.

2.Chevron műtét: amennyiben nagyfokú szögeltérés áll fenn a láb középcsontja és a lábujj között, ezt az orvosoknak helyre kell hozniuk – amelyet úgy tudnak megoldani, hogy eltávolítanak egy ék alakú csontdarabot, majd pedig ún. titán dróttal egyesítik újra a csontot.

A Schede operáció az, mely esetén 6-8 órás megfigyelési idő elteltével a páciens távozhat a klinikáról, az egynapos sebészeti beavatkozást követően.

A Chevron műtét komolyabbnak számít, itt 16-18 órát benn kell töltenie a klinikán a betegnek. Sőt, pár napot pihennie kell otthon is. Tud járni, de fájdalmai miatt javasolt, hogy várjon néhány napot, mielőtt visszatér a munkához.

A varratokat 1 hét után szedik ki – teljesen pedig csak nagyjából 4 hét alatt gyógyul meg.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.