2016. 11. 15. - 13:35

Ki lesz leginkább visszér-beteg? - Egynapos sebészeten már kezelhető a probléma

Ki lesz leginkább visszér-beteg?  - Egynapos sebészeten már kezelhető a probléma

Nem újdonság, hogy a visszérproblémák elsősorban a nőket és az álló foglalkozásúakat érintik. A rizikófaktorok a hajlamra is épülnek. Ha nem kezeltetjük, súlyos szövődmények léphetnek fel – ám ma már szerencsére fájdalommentes, kíméletes, egynapos sebészet keretében is megoldható a gyógyítás. Arról, hogy kiket érint leginkább, dr. Sepa György érsebész beszélt.

A visszérbetegség nemcsak esztétikai problémának számít. Főként a nők, valamint azok szenvednek tőle, akiknek a foglalkozása sok állást követel meg. Sokan nem kezeltetik a visszerességet, pedig súlyos szövődményekkel járhat. Dr. Sepa György, az Oxygen Medical érsebésze azoknak ad tanácsokat, akik fokozottan érintettek a visszér-problémában.

A kockázati tényezők a hajlamra épülnek

Fontos tudni, hogy a visszér-betegség kiváltója a megnövekedett nyomás a visszerekben. Ez elsősorban a gravitációból származik, s amennyiben az állapot tartós, a vénabillentyűk elégtelensége jöhet létre, a vér pangani kezd és kitágulnak az erek – magyarázta dr. Sepa György.

A visszérproblémákat egynapos sebészeti műtét keretében meg lehet oldani

A visszérproblémákat egynapos sebészeti műtét keretében meg lehet oldani

Nagy eséllyel nálunk is kialakul a visszeresség, ha már a családi felmenőink között is volt, aki ezzel küzdött. A hajlam mellett azonban más kockázati tényezők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jelentkezzen a visszeresség.

Nagy hőségben romlik a visszerek állapota – ha ugyanis meleg van, kitágulnak az erek, a billentyűk nem zárnak teljesen, ezért megfordul bennük a véráram és ismétcsak kialakul a vénás pangás.

Ilyenkor a visszeres beteg rosszabbul érezheti magát. Nyáron különösen fontos a visszeresség kezeltetése, illetve ajánlott a kompressziós harisnya viselése. Utóbbit már a kezdeti stádiumban is érdemes hordani.

Az állómunkát végzők körében azért jellemző a visszér-probléma, mert nincsenek dolgoztatva a környező izmok és ez a vénás véráramlás egyik lényeges feltétele. Ebből következik, hogy az ülő életmód, azaz a kevés mozgás szintén nagymértékben hozzájárulhat a visszérbetegséghez – mondta el dr. Sepa György.

Áldott állapot esetén az első trimeszterben tágulnak ki az erek, a hormonális hatásoknak köszönhetően. Később aztán a baba növekedése miatt fokozódik a kismedencei nyomás, a vér visszaáramlása a szívhez romlik.

Amennyiben valaki többszörös terhességen van túl, kismedencei és gáttáji vénatágulatok is jelentkezhetnek, de a szülés után leggyakrabban visszafejlődnek.

Lényeges a kismamát ellátni szakszerű tanácsokkal, s a túlsúlyos páciensek kezelése is fontos.

Az egynapos sebészeti beavatkozás után a visszérbeteg már másnap dolgozhat

Az egynapos sebészeti beavatkozás után a visszérbeteg már másnap dolgozhat

Manapság a visszérproblémát egynapos sebészeti műtét keretében, kíméletesen és fájdalommentesen, a kitágult visszerek eltávolításával is végzik. Magyarországon ennek egyik legkorszerűbb módszere a rádiófrekvenciás F Care Systems EVRF készülék – ez ugyanis a lézeres megoldásnál is sokkal kevésbé fájdalmas.

Az eljárás után mesterségesen elzárják a vénaszakaszt, ott már nem folyhat vér, a mélyvénák átveszik a feladatát.

Ha kisebb, kozmetikai panaszokat okozó visszerekről van szó, ún. szklerotizációt alkalmaz az orvos. Speciális anyagot juttatnak fecskendővel a vénába, ez elzárja és megszünteti az érszakasz láthatóságát. Hajszálereknél ugyancsak rádiófrekvenciás módszert alkalmaznak az egynapos sebészeti műtét keretében – tette hozzá dr. Sepa György.

Dr. Sepa György érsebész főorvos elérhetősége:

E-mail cím: gyorgy@drsepa.hu

Telefonszám: +36-30/991-2587.

 

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.