2021. 01. 26. - 11:25

Kire jellemző elsősorban a vénák problémája?

Kire jellemző elsősorban a vénák problémája?

Érrendszerünk a szervezet rendkívül fontos része - tápláló oxigént és tápanyagban gazdag vért szállít a szövetekhez. Hogyan tehetünk azért, hogy kellően egészséges maradjon?

Bár kevésbé szokás kiemelni, az érrendszer testünk igencsak „hősies” része. Az artériák szállítanak tápláló oxigént és tápanyagban gazdag vért a szövetekbe. A vénák vezetik vissza az oxigén nélküli, hulladékkal teli vért a szívbe, ahol a folyamat újrakezdődik.
 
Mit kell tudni ezekről a kritikus fontosságú erekről, és hogyan tudjuk támogatni élettartamukat?
 
Dr. Chelsea Dorsey, a Chicagói Egyetem érsebész szakorvosa elmondta, melyik az az életszakasz, amikor leginkább problémákat tapasztalhatunk meg a vérerek kapcsán.
 
A visszeresség inkább idősebb korban alakul ki, de számos tényező befolyásolhatja
A visszeresség inkább idősebb korban alakul ki, de számos tényező befolyásolhatja
 
Egy embernél az életkor előrehaladtával változik a különféle érrendszeri állapotok kockázata. A vérrögök a vénákban azonban bármikor előfordulhatnak – ha betegek vagyunk, sérültek és nem tudunk egy ideig járni, a vérrögök megjelenésének rizikója megnő. Ez a fogamzásgátlót szedő hölgyek esetében is így van.
 
A visszér egy igen gyakori állapot, mely általában valamivel fiatalabb populációnál jelentkezik - a nők kétszer nagyobb valószínűséggel érintettek.
 
Az artériákat befolyásoló állapotok általában idősebb korban fordulnak elő. Ezek többsége egy szilárd anyag, az úgynevezett lepedék felhalmozódásával jár, mely az erek beszűkülését és egyes esetekben blokkolását okozza. Egyes orvosok ezt az artériák megkeményedéseként említik - az érelmeszesedés orvosi kifejezés. Általában sok év után, a test artériáiban jelentkezik.
 
De vajon az artériák vagy vénák hajlamosabbak a problémákra?
 
Az artériák és az erek nagyon eltérőek lehetnek alapvető funkcióik, valamint azon állapotok tekintetében, amely velük kapcsolatban előfordul. Becslések szerint a 60 évnél idősebb emberek 12-20 százaléka szenved perifériás artériás betegségben.
 
A nők több mint 40 százalékának van vénás elégtelensége - ez az alapbetegség, amely visszér- és pókvénákhoz vezet.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.