2021. 10. 19. - 11:20

Lehetnek problematikusak a retikuláris erek?

Lehetnek problematikusak a retikuláris erek?

A kötélszerű megjelenést kölcsönző retikuláris erek leginkább akkor jelentenek gondot, ha zavar minket a kinézetük. Milyen két fő kezelési mód van ellenük?

A vénáinkkal kapcsolatban általában nem gondolunk túl sok dolgot. Egészen addig, amíg nem lesznek kiemelkedőek és ezáltal kevésbé esztétikusak, vagy olyan vénás állapotokat tapasztalunk, melyek miatt orvosi segítségre van szükségünk.
 
A retikuláris vénákat kötélszerű megjelenés jellemzi, általában kék színűek. A visszérnél kisebbek, s jellemzően a térd mögött vagy a láb hátsó részén képződnek. Az ilyen típusú vénák pókvénákba ágazhatnak el – ezek telangiectasias néven ismertek.
 
Ezek a vénák leginkább akkor problémásak, ha az illető, akin megjelennek, nem érzi a megjelenésüket komfortosnak. Mivel általában nagyobb méretűek és kékek, nem nehéz észrevenni őket.
 
Manapság könnyen kezelhetők a retikuláris vénák is
Manapság könnyen kezelhetők a retikuláris vénák is
 
Tünetek is kapcsolódhatnak hozzájuk ugyanakkor, például érzékenység, égés-érzés vagy viszketés, ez azonban nem mindenkinél jellemző.
 
Természetesen a retikuláris vénáktól is meg lehet szabadulni: ez történhet kozmetikai, egészségügyi okokból vagy a kettő kombinációjából. A szakorvos diagnosztizálja a vénaállapot és többféle kezelési módszert javasolhat.
 
Az első megoldási lehetőség a szkleroterápia. Ez azt jelenti, hogy egy kémiai irritáló szert injekcióznak a vénába, amely megduzzasztja és lezárja azt. Ilyenkor más, egészséges erek veszik át a kezelt véredény szerepét. Az eljárás viszonylag gyors, a gyógyulás során azonban a páciensnek pár hétig kompressziós harisnyát kell viselnie.
 
A retikuláris vénák kezelésére a lézerterápia a másik kezelési lehetőség. A módszert a bőr külső részén használják, a doktor a vénákra irányítja a lézert. A kezelés 15-20 percig tart és ebben az esetben is szükséges pár napig a kompressziós harisnya hordása.
 
Mindkét módszer minimálisan invazív, a retikuláris vénák biztonságosan és hatékonyan távolíthatók el a segítségükkel.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.