2020. 09. 08. - 11:45

Lehetséges a nyitott gerinc műtése még a baba születése előtt?

Lehetséges a nyitott gerinc műtése még a baba születése előtt?

Ha az operáció még méhben történő elvégzésével lehetővé válik a nyitott gerinc miatti születési rendellenességek javítása, s a normális agyszerkezet is helyreállítható – adta hírül a Mayo Klinika.

Lehetségessé vált, hogy egy születendő gyermeken még világrajötte előtt elvégezzék a nyitott gerinc megoperálását – ezzel pedig javíthatók a nyitott gerinc okozta születési rendellenességek, s az agy normális struktúrája is visszaállítható – derült ki a May Klinika új kutatásának leírásából.
 
Rodrigo Ruano, a Mayo Clinic Anya- és Magzati Orvostudományi Osztályának elnöke kutatása arra enged következtetni, hogy a veleszületett gerincvelő-hibák kijavítására szolgáló magzati műtét hatékonyabb a neurológiai struktúra gyógyításában, mint a születés utáni műtét.
 
A kutatást a Mayo Klinika a Proceedings című folyóiratban tette közzé.
 
Lehetséges lesz a babák megműtése már a méhen belül a nyitott gerinc káros hatásainak elkerüléséhez
Lehetséges lesz a babák megműtése már a méhen belül a nyitott gerinc káros hatásainak elkerüléséhez
 
Mint azt Rodrigo Ruano elmondta: felfedezték, hogy az eljárásnak nemcsak a gerinc bezárása a fő előnye, a legfontosabb az agy szerkezetének és anatómiájának javítása. „Vizsgálatunk azt mutatja, regenerálhatjuk az agyi struktúrát, hogy az visszatérjen a jobb fejlődés irányába.”
 
Dr. Ruano kutatása három, egymást követő myelomeningocele-ben szenvedő betegre összpontosított, akik magzati műtéten estek át - ez a nyitott gerinc (spina bifida) leggyakoribb és legsúlyosabb formája.
 
A myelomeningocele olyan állapot, melyben a gerinc és a gerinccsatorna nem zárul megfelelően. A membránok és a gerincvelői idegek átnyomják ezt a nyílást, zsákot képeznek, s ezzel kiszolgáltatják a szöveteket és idegeket, melynek következtében a baba hajlamossá válik az életveszélyes fertőzésekre.
 
Mindegyik esetben egy kapcsolódó neurológiai rendellenesség, a Chiari fejlődési rendellenességként vagy hátsó agyi sérvként ismert probléma a koponyatő aljára tolta le az agyat. Ez folyadékgyülemhez vezethet az agyban, ami hidrocephalus néven ismert állapotot válthat ki.
 
Gyakran előfordul, hogy a hydrocephalusban szenvedő csecsemőknek születésük után beavatkozásra van szükségük ahhoz, hogy a folyadék kiürüljön az agyból.
 
Dr. Ruano elmondta: hipotézisük az, hogy ha korrigálják a gerinc hibáját a méhben, megakadályozhatják az idegek gyulladását és traumáit, s ami a legfontosabb: megállíthatják az agyi folyadék szivárgását a koponya tövén keresztül. Az agy hátsó része helyreállítható vagy javítható.
 
A tanulmány kimutatta: a méhen belüli beavatkozás után az agy meggyógyult, s megakadályozta a folyadék súlyosabb felhalmozódását az agyban.
 
Dr. Ruano és csapata műtétet minden csecsemőn a terhesség 23. és 26. hete között hajtotta végre, hogy lezárja a gerincvelő nyílást.
 
Az MRI-vizsgálatok 6 héttel később - miközben a csecsemők még az anyaméhben voltak -, megmutatták, hogy születésüket megelőzően mindegyiküknél helyreállt az agy szerkezete. Majd 37 hetesen, császármetszéssel, komplikációmentesen világra jöttek.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.