2022. 01. 25. - 10:40

Megszünteti a visszérproblémát az érmegtartó terápia

Megszünteti a visszérproblémát az érmegtartó terápia

Ahelyett, hogy károsítanák vagy eltávolítanák a hibásan működő vénákat, van lehetőség javítani állapotukon egy hüvellyel, mely későbbi bypassként is használható.

Súlyos visszérbetegség esetén a kitágult vénákat általában eltávolítják vagy megsemmisítik.
 
Ugyanakkor, ha a betegnek keringési problémák miatt később bypassra lesz szüksége, a nagy erek nem állnak rendelkezésre helyettesítőként.
 
Ilyen esetek miatt fejlesztettek ki házon belül egy érmegtartó terápiát dr. Dominic Mühlberger, a Ruhr-Universität Bochum St. Josef Kórház Érsebészeti Osztályának munkatársa vezette multicentrikus vizsgálat kutatói.
 
A terápiát tesztelték is: lényege egy vékony hüvely felhelyezése a hibás véna köré, amely megszüntette a visszérproblémát az esetek több mint 95 százalékában. 
 
A kutatócsoport eredményeit a Journal of International Medical Research-ben tette közzé.
 
Érmegtartó terápiát fejlesztettek ki a kutatók vénás betegség kezelésére
Érmegtartó terápiát fejlesztettek ki a kutatók vénás betegség kezelésére
 
Ha a vér összegyűlik a lábban...
 
A visszér sokkal több, mint esztétikai, kozmetikai probléma. A csúnya dudorok súlyos egészségügyi problémákat, például lábszárfekélyt, trombózist vagy akár tüdőembóliát is okozhatnak.
 
A visszérbetegség oka többnyire a kötőszövet gyengesége, mely miatt a véna fala enged, s ezáltal nő az átmérője. A folyamatot felgyorsítja a terhesség vagy a gyakori állás és ülés.
 
A véna átmérőjének növekedése egyre rontja a vénabillentyűk működését. A szeleplapok széthúzódnak, szivárgás alakul ki – ezt nevezik szelepelégtelenségnek.
 
A vér összegyűlik a lábban, ahol ez a vénás vérnyomás növekedését eredményezi. A billentyűelégtelenség leggyakrabban az ágyékban megnyíló vénát érinti, amelyet nagy saphena vénaként vagy nagy rózsavénaként is említenek.
 
Második bőr
 
Az eddigi terápiás koncepciók többnyire radikális megközelítésen alapultak: lézeres vagy rádióhullám-terápiás károsítás, illetve az elégtelen törzsi vénák eltávolítása műtéti úton.
 
A vénás szelepeket az ágyékban egy kis bemetszésen keresztül javítják. A kitágult véna köré egy ostya vékonyságú poliuretán burkolatot helyeznek, akár egy második bőrt. A hüvely egyfajta belső kompressziós harisnyaként működik, amely a gyenge vénát normál átmérőjűre állítja vissza a kötőszövetben.
 
A módszert elsősorban akkor alkalmazzák, ha a keringési zavarok kockázati tényezői jelen vannak.
 
A kutatócsoport tesztelte a szervmegőrző kezelési módszer hatékonyságát egy multicentrikus vizsgálat során.
 
„Az új poliuretán burkolattal végzett vénák helyreállítása 95,24 százalékos sikerarány mellett a radikális kezelési módszerek hatékony terápiás alternatívájának bizonyult - mondta Dominic Mühlberger, aki felügyelte a tanulmányt. - Az extraluminalis valvuloplasztika nagy előnye, hogy a véna törzse megmarad - ellentétben a radikális terápiás módszerekkel.”
 
Mindez különösen fontos, amennyiben az élet későbbi szakaszában keringési problémák lépnek fel.
 
Ebben az esetben a megfelelő bypass anyag jelenléte döntő lehet a kezelési lehetőségek szempontjából. A truncalis vénák vaszkuláris graftként szükségesek a szív- és érrendszeri sebészetben, míg a megfelelő autológ helyettesítő anyag hiánya rontja a prognózist.
 
„A visszerek vénamegtartó terápiáját mindenekelőtt akkor szükséges alkalmazni, ha fennállnak a keringési rendellenességek kialakulásának kockázati tényezői. Ilyen például a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a lipometabolikus rendellenességek” – mondta el dr. Mühlberger.
 
L.A.
 

https://millennium-egeszsegkozpont.hu/

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.