2021. 06. 29. - 09:48

Melyek a minimálisan invazív vénaműtétek?

Melyek a minimálisan invazív vénaműtétek?

Évekkel ezelőtt még körülményesebben és hosszabb felépülési idővel lehetett megszabadulni a visszértől, ma már minimálisan invazív műtéteket végeznek egynapos sebészeten. Melyek ezek?

A visszér kifejezés olyan vénákra utal, amelyek úgy néznek ki, mintha egy pók terjeszkedne szét a bőrön. Az előnytelen probléma leginkább a lábakat, talpat érinti. Aki visszérrel küzd, általában fájdalmat tapasztal, illetve komforttalanságot a lábakban és a talpakban.
 
Mivel a visszér éppen a bőr felszíne alatt helyezkedik el, meglehetősen látványos. Oka elsősorban a vénákban megnövekedett vérnyomás.
 
A vénáknak kulcsszerepük van a keringési rendszerben - funkciójuk, hogy szelepeik segítségével visszavigyék a vért a szívbe. Visszér esetén ezek a szelepek hajlamosak deformálódni, s nem látják el megfelelően a funkciójukat. Idős embereknél ez gyakori probléma.
 
A visszerek kezelésére ma már hatékony, minimálisan invazív megoldások vannak
A visszerek kezelésére ma már hatékony, minimálisan invazív megoldások vannak
 
Az irritáció és kellemetlenségek enyhítésére számos kezelési lehetőség áll ma már rendelkezésre. A visszér és a pókvéna esetén a minimálisan invazív műtétek igen ajánlottak.
 
A visszér, mint állapot, nem számít nagyon súlyosnak. Ugyanakkor, ha extrém mértékben zavaróvá válik, s rutinszerű tevékenységeinket is gátolja, meg kell fontolnunk az operációt.
 
Az egyik ilyen, minimálisan invazív megoldás a szkleroterápia – ennek során gyógyszereket tartalmazó kémiai oldatot injekcióznak a bőr alá, amely megcélozza a visszereket és zsugorodásra készteti őket. Így a vér az egészségesebb vénák felé áramlik. Nátrium-tetradecil-szulfátot tartalmaz, és általában csak jól képzett szakember végezheti a műveletet.
 
Az internális vagy belső terápia az endovénás technikák másik módszere. Ilyen esetben ultrahangos vizsgálat segítségével szúrja ki az orvos az érintett vénákat. A megoldás egy apró katétert igényel, amely a vénát elérve rádiófrekvenciás energiát termel. Ez az energia károsítja a vénát és a vér ismét csak az egészségesebbek felé halad.
 
A terápiát követően az orvos általában javasolja kompressziós harisnya viselését, hogy a megfelelő véráramlást biztosítsa.
 
A felületi kezelés vagy lézerterápia a visszér- és pókvénákat célozza meg lézeres technikákkal.
 
A bőr felületén alkalmazzák. A lézersugárzás hőt termel, mely elősegíti a visszér csökkenését és elpusztítását.
 
A folyamat egyszerűnek tűnik, ám ez nem garantálja, hogy később nem érez majd fájdalmat a páciens. Lehet szúrás és fájdalom, ám ha intenzívebbé válik, jó minőségű zsibbasztó gélt alkalmazhatunk rá.
 
A vénák kezelésének léteznek endogén és exogén megközelítései. Exogének például az olyan módszerek, amelyek külsők és nem műtéti jellegűek - például a kompressziós harisnya viselése.
 
A minimálisan invazív kezelési lehetőségek viszonylag biztonságosabbak, s többnyire nem igényelnek komolyabb érzéstelenítést. Napi tevékenységeinkhez szinte azonnal visszatérhetünk, sőt, még a gyors séta is javasolt a megfelelő véráramlás visszaállításához.
 
Az ilyen módszerek alkalmazásának sikerességi aránya meglehetősen magas: a betegek 75-80 százaléka megkönnyebbül, eredményei jelentősen javulnak.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.