2021. 09. 21. - 11:10

Mi okozza a mélyvénás trombózist?

Mi okozza a mélyvénás trombózist?

A legtöbb embernél mögöttes egészségügyi állapotok és betegségek állnak a vérrög-képződést hátterében, amely mélyvénás trombózishoz vezet. Tekintsük át ezeket alaposabban.

A mélyvénás trombózis meglehetősen komoly állapot, amelynek kialakulásáig nem tanácsos eljutni. A legtöbb ember esetében valamilyen, mögöttes egészségügyi állapot vagy betegség váltja ki a vérrög-képződést, mely aztán mélyvénás trombózishoz vezet.
 
Vérrögök alakulhatnak ki például, ha az ember hosszú időn át nem mozgatja a lábait – akár egy hosszú buszút során, vagy ha baleset érte, műtéten esett át és ágynyugalomra kényszerül.
 
A vérrög-képződésnek több oka is lehet
A vérrög-képződésnek több oka is lehet
 
A mélyvénás trombózis kritikus helyzetet teremt, a szilárd vérrögök átjuthatnak a vénákon és károsíthatják a tüdőt. Az állapot tüdőembóliához vezethet, ami azt jelenti, hogy elzáródik a tüdő felé irányuló vér útja.
 
A mélyvénás trombózis okai
 
A mélyvénás trombózis kialakulásának több oka lehet. Akkor jelentkezik, ha a vénában vérrögök formálódnak.
Amennyiben ez megtörténik, a véráram nem működik hatékonyan a keringés során.
 
A vérrögök azonban több okból alakulhatnak ki.
 
1.Műtét: egy operáció nagyobb károkat okozhat az erekben, ami vérrögképződést okoz. Még ha ágynyugalomban vagyunk is, a vénák a műtét során rögösödni kezdenek a korlátozott mozgás miatt.
 
2.Sérülés: amennyiben sérülést szenvedtünk el és ez károsította a vérereket, a véna szűkülhet.  Mindez érintheti a véráramot és vérrögképződéshez vezet.
 
3.Inaktivitás, kevés mozgás: ha mindennapi rutinunk korlátozott mennyiségű mozgást tartalmaz, a vérrögök kialakulására a lábakban előfordulhat. Ez az állapot gyakori a test alsó részén. Amennyiben hosszabb ideig ülünk, vérrögök alakulnak ki a lassúbb vérkeringés miatt.
 
4.Gyógyszerek: egyes gyógykészítmények növelik a vérrögképződés kockázatát. Az alkalmazott gyógyszerek mellékhatásait ezért nem árt ellenőrizni!
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.