2021. 10. 12. - 10:50

Milyen hatással lehet a koronavírus a vénákra?

Milyen hatással lehet a koronavírus a vénákra?

Nem tévedés, a Covid-19 vírus a vénák egészségére is hatással lehet. A koronavírusos betegeknél ugyanis vérrögök alakulhatnak ki. Nézzük meg a problémát kicsit közelebbről.

Elsőre aligha gondolnánk, hogy a koronavírus a vénákra is hatást gyakorol. Pedig erre is kihat, mégpedig a vérrögök kialakulásán keresztül.
 
Közelmúltbeli tanulmányok megállapították, hogy a koronavírus-pácienseknél kifejlődhetnek vérrögök.
 
Amikor a vér folyadékból gélszerű állapotúra vált, az vérrögképződésre utal. A vérrögök megakadályozhatják, hogy az ember sok vért veszítsen sérülés, vágás esetén - nem gyógyulnak azonban meg maguktól.
 
Koronavírussal fertőzött betegeknél vérrögök alakulhatnak ki a lábvénákban
Koronavírussal fertőzött betegeknél vérrögök alakulhatnak ki a lábvénákban
 
A vérrögök kezelést igényelnek, mivel kockázatos, akár súlyos állapotot is előidézhetnek.
 
A koronavírussal fertőzött betegeknél vérrögök alakulhatnak ki a lábvénákban, amelyek feljuthatnak a tüdőbe, s ez végül tüdőembóliát okoz.
 
Mindez meggátolja a vér természetes áramlását és a beteg nehezen jut elegendő oxigénhez. A vérrögök szívrohamhoz és akár agyvérzéshez is vezethetnek az oxigénhiány miatt.
 
Hogyan lehet segíteni?
 
Koronavírusosok esetében, amikor ez páciens a kórházba érkezik, az orvosok gondoskodhatnak arról, hogy alacsony dózisú vérhígítót biztosítsanak számára, ami segít megelőzni a vérrögök kialakulását.
 
A szükséges dózisok mennyisége az állapot súlyosságától is függ, s ez minden betegnél eltérő lehet. Emiatt még mindig lehetnek komplikációk a véralvadással és annak kezelésével kapcsolatban.
 
Vizsgálatok és kísérletek folynak annak megállapítására, mikén lehet leküzdeni a vírust és megakadályozni, hogy a betegeknél további problémákat fejtsenek ki a vénákban.
 
A vérrögök vizsgálatára szolgáló módszerek az egyik módszer arra, hogy megértsék, mennyire súlyos egy eset. Miután az orvosok megállapították a súlyosságot, folytathatják a megfelelő kezelést.
 
Hogy miért van hatással a koronavírus a vénákra? Az egyik oka az, hogy hat az ereinkben levő sejtekre.
 
Amikor a test igyekszik leküzdeni egy fertőzést, az immunrendszer aktiválja magát, hogy a lehető leghamarabb elpusztítsa és eltávolítsa a betolakodókat. Kutatások kimutatták, hogy ha egyszer az immunrendszer akcióba lendül, vérrögök is képződhetnek, ami számos vírus által érintett páciensnél látható.
 
A vénákban jelentkező szövődmények kialakulásának másik oka a vérrögök kifejlődése lehet, amelyek a vírus okozta invázió következtében jelentkeznek.
 
Hiszen mint már szó esett róla, a vérrögök akkor is előfordulnak, ha meg kell akadályozni, hogy az ember túl sok vért veszítsen. Ebben az esetben azonban egy fertőzés károsítja a sejteket.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.