2020. 11. 24. - 11:25

Milyen komplikációkkal járhat a visszér?

Milyen komplikációkkal járhat a visszér?

A visszérbetegségnek számos mellékhatása lehet – ám nemcsak ez a gond vele. Komplikációk is adódhatnak abból, hogy visszérproblémánk van. Lássuk a leggyakoribbakat.

Amellett, hogy többféle mellékhatással járhat, a visszérbetegség a komplikációk miatt veszélyes is lehet. A komoly komplikációk ugyan ritkák, ám ha jelentkeznek, az általában évekkel a kezdeti diagnózis után történik meg.
 
A szövődmények súlyossága nagymértékben változó – ám akadnak közülük, amelyek halálos kimenetelűek lehetnek. Például a tüdőembólia lehetősége a mélyvénás trombózist követően.
 
Lássuk, miért fontos a visszér szakértő kezelése. A szövődmények az alábbiak lehetnek.
 
1.Phlebitis
 
A phlebitis vagy más néven thrombophlebitis, a vénák gyulladása, amely kemény és kevésbé szilárd vérrögök kialakulásával járhat. Ez az állapot a mélyvénás trombózistól eltér, kevésbé súlyos és nem mindig igényel kezelést.
 
Visszér - A megduzzadt vénák nemcsak mellékhatásokkal, komplikációkkal is járhatnak
Visszér - A megduzzadt vénák nemcsak mellékhatásokkal, komplikációkkal is járhatnak
 
Többnyire azonban duzzadt, fájdalmas, bepirosodott és felmelegedett bőr árulkodik a tünetekről, a terület gyulladtságának köszönhetően.
 
2.Vérzés
 
Ritkán, de előfordul, hogy visszeres betegeknél vérzést eredményez a megrepedt véna. Ez meglehetősen riasztó lehet, főleg, hogy rövid idő alatt jelentős mennyiségű vér veszhet el, amikor a az visszafelé áramlik a vénából.
 
E szövődmény megfelelő gondozással viszonylag könnyen kezelhető. Egyszerűen meg kell emelni a kérdéses területet, s erős nyomást gyakorolni a vénákra – ez általában elegendő a véráramlás azonnali megállításához.
 
Mindezt gyógyszeres ellátás követheti a későbbi vérzés kockázatának csökkentése érdekében.
 
3.Mélyvénás trombózis (DVT – deep vein thrombosis)
 
Bizonyos esetekben a visszérben vérrögök képződhetnek és súlyos következményekhez vezethetnek - ilyen például a tüdőembólia. Nem világos azonban, hogy nagy valószínűséggel a visszerek okozzák-e a DVT-t, de a két állapot minden bizonnyal összefügg.
 
A felszíni vénákban a vérrögök képződése a leggyakoribb - ezek közül legfeljebb 5-ből 1 a láb mélyvénájának trombusává válhat. Ha a mélyvénás trombózis gyanúja merül fel, elengedhetetlen, hogy a beteg megfelelő orvosi kezelést kapjon az embolizáció és a további károsodás kockázatának csökkentése érdekében.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.