2022. 02. 15. - 10:30

Mit jelent az ambuláns flebektómia?

Mit jelent az ambuláns flebektómia?

Komoly visszér problémák esetén a szakorvos ma már minimálisan invazív eljárást is javasolhat a páciensnek. Mit takar az ambuláns flebektómia?

Jelentős számú ember küzd napjainkban súlyos visszérrel, ugyanakkor már jóval több eljárás is rendelkezésre áll, amelyek segítenek megszüntetni vagy enyhíteni a problémát.
 
Ezek egyike az ambuláns flebektómia vagy microflebektómia, egy minimálisan invazív kezelés, melyet krónikus vénás elégtelenség vagy egyéb vénás állapotok esetén végeznek el.
 
De mit is takar ez az eljárás?
 
A szakorvos először felméri, értékeli a vénás állapotot, mielőtt ambuláns flebektómiát javasol. A kezelést megelőző, illetve az utókezelésre vonatkozó utasításokról is beszél a pácienssel. Az orvos ellenőrzi a kórtörténetet és a felírt recepteket.
 
veraramlas_vena_1
 
A kezelést megelőzően helyi érzéstelenítést fecskendeznek be, hogy elkerüljék a fájdalmat a folyamat során, de a beteg ezalatt éber marad.
 
A kezelendő vénát ultrahang segítségével megjelölik markerrel. Amikor a véna körüli terület zsibbadt, apró bemetszést hajtanak végre. Ezek általában akkorák, mint a ceruzanyom. Ezután behelyezik a műszert a metszésbe és kihúzzák a hibás vénát.
 
Néhány beteg teljesen fájdalommentes húzást tapasztal az eljárás során. Az orvos eltávolítja a kidudorodó vénát és lezárja a vágásokat.
 
Mivel ez egy nem invazív beavatkozás, a páciens már a műtétet követően akár a munkába is visszatérhet. A lábakra azonban 24-48 óráig nem szabad nagy nyomást helyezni: nem szabad súlyokat emelni például.
 
Az orvos kötést helyez a metszésre, ezt követően a beteg elhagyhatja a klinikát. Kompressziós harisnya viselésére szükség lesz a vérrögképződés megelőzése érdekében.
 
Az eljárás után a szervezet a vérkeringést az egészséges vénákba irányítja. Ha több kidudorodó véna van, többször is felkereshetjük az orvost.
 
Hogy mennyi idő teljen el az eljárások között, az a helyreállítási folyamattól is függ. A teljes eljárás körülbelül 30-60 percet vesz igénybe. Az időtartam a vénaprobléma súlyosságától függ. A kezelés biztonságos és kevesebb felépülési időt igényel.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.