2021. 08. 10. - 11:10

Mit jelent az érbetegség?

Mit jelent az érbetegség?

Ahhoz, hogy az érbetegség mibenlétét valóban megértsük, fontos tisztában lennünk az erek anatómiájával. A súlyos gyulladást és vérrögképződést az oxigénhiányos vér lábakba kerülése váltja ki.

A vénák szerepe a szervezetünkben kiemelt fontosságú. Oxigénmentes vért szállítanak a test minden részéből a szívbe, emellett egyirányú szeleppel is rendelkeznek.
 
Vannak azonban esetek, amikor ezek a vénák kétirányúan kezdenek el működni: az oxigénhiányos vért a lábakhoz szállítják, súlyos gyulladást és vérrögképződést okozva ezzel. Ilyenkor jelentkezik az érbetegség.
 
Ha a vénák oxigénhiányos vért visznek a lábakhoz, súlyos gyulladást és vérrögképződést okoznak
Ha a vénák oxigénhiányos vért visznek a lábakhoz, súlyos gyulladást és vérrögképződést okoznak
 
Az érbetegség tünetei
 
A vérrög-képződés és a súlyos gyulladás kidomborodó visszerek vagy pókvénák kialakulásához vezethet. Ennek azonnali tünete a viszketés, a lüktetés, a fájdalom, a görcsök, a nehéz-érzet és a lábak duzzanata.
 
Az állapot idővel rosszabbá válik. A lábak zsibbadhatnak, amikor hosszabb ideig állunk vagy ülünk egy helyben. Fekélyesedés is jelentkezhet az alsó lábszáron. Szélsőséges szövődménynek számít a boka körüli sérült vagy sötétté váló bőr.
 
Növekvő kockázat
 
A legtöbb, érbetegségben szenvedő ember általában rendelkezik felmenőkkel, akiknek már volt ilyen problémájuk, ugyanezen az állapoton mentek keresztül.
 
Az érbetegséget örökölni is lehet. Annak esélye, hogy kialakuljon nálunk, 33 százalék, amennyiben egyik szülőnknek volt ilyen betegsége, s 99 százalék, ha mindketten szenvedtek érbetegségben.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.