2021. 11. 16. - 11:00

Mit kell tudni a vénás bőrfekélyekről?

Mit kell tudni a vénás bőrfekélyekről?

A bőrfekély sérülésszerűen terjed szét a bőrön. A vénás változata pedig akkor fordul elő, ha a láb vénái nem juttatják vissza a vért a szív felé a szokásos módon. Lássuk a problémát közelebbről.

A bőrfekély olyan, akár egy sérülés, amely a bőrre is kiterjed. Vénás bőrfekély esetén a láb vénái nem juttatják vissza a megfelelő módon a vért a szív felé. De mit kell tudni róluk alaposabban?
 
A vénás fekélyeket elégtelenségnek, pangásnak vagy visszeres fekélynek nevezik, mivel hibás vénás billentyűk következményei. A vénák oxigénszegény vért szállítanak vissza a szívbe a test különböző szöveteiből.
 
Az ilyen típusú fekélyek az oldalsó disztális (vagyis az alsó), vagy a láb közepe táját érintik. A vénás hipertónia következtében vért gyűjthet össze a véna egy bizonyos területén.
 
borfekely_1
 
Majd pedig vérmedencék alakulnak ki, amikor a vér nem pumpálódik vissza hatékonyan a szív felé. Ezt nevezzük vénás elégtelenségnek.
 
Emellett a növekvő nyomás megfeszítheti a vénák falát, melynek következtében a vérsejtekben lévő fehérje a bőr alatti szövetekbe szivárog. A tápanyagok és az oxigén hiánya az egyes vénákban a bőr alatti szövetek esetleges károsodását és ödémáját eredményezheti.
 
Különösen a fibrin fehérje kapillárisaiban rakódik le, melynek következtében véralvadás alakul ki. Ez gátolja a tápanyagok és az oxigén áramlását a szövetek és az izmok körül, ami fekélyekhez és nekrózishoz vezethet.
 
A vénás rendszer valójában viszonylag alacsony vérnyomáson működik. Így a vázizmok növekedésére és összehúzódására is támaszkodik, hogy a vért a vénákban lévő egyirányú szelepeken keresztül visszajuttassa a szívbe.
 
Keringési rendszerünk függ ettől a nyomástól, mely a vért az artériákból a vénákba nyomja.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.