2020. 12. 22. - 11:25

Nagyobb visszér-problémáknak vannak kitéve a magas emberek?

Nagyobb visszér-problémáknak vannak kitéve a magas emberek?

Minden további 10 centiméter a magasságban 25 százalékkal növeli a visszér kialakulásának esélyét – állapította meg egy kutató.

Az, hogy mennyire magas valaki, a jelek szerint visszér-problémáit is előrejelezheti – írta meg egy tanulmány.
 
A magasság szerepet játszhat abban, hogy kialakulnak-e nálunk a visszér-gondok - mutatott rá dr. Erik Ingelsson, a Stanford Egyetem Orvosi Iskolájának kutatója. Mint mondta, minden további 10 centiméter a magasságban 25 százalékkal emeli a visszér jelentkezésének valószínűségét.
 
„Meglehetősen szilárd bizonyítékaink vannak arra, hogy a magasság tulajdonképpen oksági összefüggésben áll a genetikával, egyben a visszeresség megnövekedett kockázatával” - mondta Ingelsson, noha a tanulmány nem bizonyította végérvényesen az okozati összefüggést.
 
A visszér duzzadt, csavart, göcsörtös vénákat jelent, amelyeket látni lehet a bőr alatt. Gyakran sötétlilák vagy kékek, s leggyakrabban a lábakon jelentkeznek.
 
A magasabb embereknek nagyobb az esélye a visszér kialakulására?
A magasabb embereknek nagyobb az esélye a visszér kialakulására?
 
„A visszér nem növeli egy ember esélyét a szívrohamra vagy a stroke-ra – mondta dr. Nieca Goldberg kardiológus, a New York-i NYU Langone Joan H. Tisch Center orvos vezetője. – Többnyire jó állapotban vannak. Ugyanakkor, viszkethetnek, fájni kezdhetnek és hozzájárulhatnak a duzzanathoz, a folyadékvisszatartás miatt.”
 
A visszér a nők több mint 25, a férfiak több mint 15 százalékát érinti.
 
Köztudott, hogy genetikai tényezők vesznek részt a visszér kialakulásában – emelte ki Ingelsson. Visszeres családi kórelőzmény esetén valószínűbb, hogy a fiatalabb generációnál is jelentkezik.
 
A visszerek lehetséges kockázati tényezőinek feltárása érdekében a kutatók több mint 413 ezer 40–69 év közötti ember egészségi állapotát elemezték az Egyesült Királyságban. Ez magában foglalta a genetikai markerek szűrését is, több mint 337 ezer résztvevő esetében - köztük csaknem 9600 visszeres volt.
 
A kutatók számos ismert kockázati tényezőt igazoltak - beleértve az életkort, a nemet, az elhízást, a terhességet és a mélyvénás trombózis kórtörténetét (ilyenkor vérrög alakul ki a mélyvénában, általában a lábakban).
 
Ám amikor magasság szerint válogatták az embereket, kiderült, hogy a magasabbak körében 74 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki visszér, mint az alacsonyabbaknál.
 
Ezt követően a kutatók az egyén magasságát meghatározó géneket összekötötték a visszér kockázatával. Felfedezték, hogy erős genetikai összefüggés van a mélyvénás trombózis és a visszér között is.
 
Lehetséges tehát, hogy a magasság plusz nyomást helyez a vénákra – mondta dr. Ingelsson. „Ha valaki magasabb, nagyobb a nyomás a vénákra, amelyek igyekeznek visszairányítani a vért a szívbe.”
 
Goldberg megjegyezte: a magas emberek hordhatnak kompressziós harisnyát a kockázat csökkentése céljából, különösen, ha sok időt töltenek állva, például a munkájukból adódóan.
Napjainkban a látványos és kellemetlen visszér-problémákat biztonságosan megoldják az orvosok lézeres műtét segítségével.
 
„Amennyiben irritálnak, viszketnek, duzzadtak vagy akár fertőzöttek a vénák, fel kell keresni egy visszerekben jártas szakembert, hogy tanácsot adjon és esetleg műtétet javasoljon” – mondta dr. Nieca Goldberg.
 
A tanulmányt a Circulation folyóirat közölte.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.