2021. 04. 27. - 11:25

Ne válasszuk ezeket a sportokat visszér esetén

Ne válasszuk ezeket a sportokat visszér esetén

Mint minden betegségnél, a visszér-problémánál is fontos tisztában lenni azzal, milyen mozgástípusokkal lehet javítani a helyzeten és mivel ronthatunk rajta. Lássuk.

A visszérbetegség nem egyik napról a másikra alakul ki. A tünetek lassan szivárognak be mindennapjainkba, míg a panaszaink miatt egyszer csak úgy érezzük: ideje orvoshoz fordulnunk.
 
Mivel a visszér probléma jelentkezéséhez a vénás nyomás nagymértékben hozzájárul, igen fontos tisztában lennünk azzal, milyen sportokkal járunk rosszul, s melyek segíthetnek állapotunkon.
 
Az orvosi megoldások mellett ugyanis a megfelelő sporttal a visszerességet lehet befolyásolni illetve késleltetni.
 
Az úszás sokat segíthet a visszérbetegségben szenvedőknek
Az úszás sokat segíthet a visszérbetegségben szenvedőknek
 
De mi számít megfelelő sportnak? A vénás nyomás fokozódása miatt előszöris kerülendő a meleg környezetben sportolás, mert a visszerek még jobban tágulnak ilyen esetben.
 
Nem ajánlottak az olyan jellegű testmozgások, mint a fokozott tempójú futás, a testépítés, súlyok emelgetése, a megerőltető és megterhelő mozgások, például ugrálás, súlyokkal tornázás.
 
Javasolt ellenben az úszás, a vízi sportok. Ezzel is sokat teszünk ugyanis azért, hogy a vénákban keringtessük a vért, de nem számít megerőltető mozgásnak a visszérbetegségben szenvedők számára.
 
Ha úszunk, a hideg víz a vénafalak simaizmait összehúzza, segítve a vénás vér visszaáramlását. Emellett, mivel a testünkre víz nehezedik, a lábakban pangó vért kitereli onnan, így a megtelt visszerek kiürülnek.
 
A láb folyamatos mozgatása úszás során pedig hatékonyan működteti az izmokat, s mivel vízszintes helyzetben végezzük a gyakorlatot, kevés súly nehezedik a lábakra.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.