2021. 12. 07. - 10:40

Perifériás artéria bypass és arteria carotis - Az érsebészet főbb típusai 1.

Perifériás artéria bypass és arteria carotis - Az érsebészet főbb típusai 1.

Az artériákat, a vénákat és nyirokrendszert az orvosok érműtétekkel kezelik. Milyen típusaikkal lehet azonban segíteni a betegeken?

Érproblémák esetén a sebészek érműtétekkel kezelik az artériákat, a vénákat és nyirokrendszert. Ezek a műtétek segítik az érrendszeri betegségek kezelését, s segítenek az életminőség javításában.
 
Különösen fontos ez, mert a vénák és artériák számos, életveszélyes állapotot alakíthatnak ki, melyek súlyos következményekkel járhatnak – így például agyvérzést okozhatnak.
 
Az érrendszeri betegségek a vérereket érintik. Ezek az erek szállítják a vért a test különböző részeibe. Amennyiben az ember gyengeséget vagy elzáródást tapasztal az erekben, szükség van érsebészeti beavatkozásra. 
 
A vénák és artériák számos, életveszélyes állapotot alakíthatnak ki
A vénák és artériák számos, életveszélyes állapotot alakíthatnak ki
 
A műtét típusa attól függ, milyen a páciens állapota. Lényeges, hogy a beavatkozást mielőbb elvégezzék, mivel a késlekedés súlyosbíthat az állapoton - belső vérzéshez és szakadáshoz vezethet.
 
Ha időben felkeresünk egy érsebészt, ez megelőzhető. 
 
De melyek a főbb érműtétek, melyek az érbetegségek kezelésére szóba jöhetnek?
 
1.Perifériás artéria bypass
 
A perifériás artéria bypass beavatkozás a véráramlás megtisztításában segít, ha elzáródott artéria található a lábakban. Amikor az artériákban zsír rakódik le, a vér keskenyebb úton halad, blokkolva a keringést.
 
Ezen állapot tünetei közé tartozik a nehézérzés és fájdalom a lábakban, ami a járás nehézségét is kiválthatja. A fájdalom erősödik, különösen éjszaka, illetve amikor pihen a láb. Elhalt szövetek és sebek is kialakulhatnak.
 
Az érsebész ugyanakkor javasolhat egyéb kezeléseket is: testmozgást, gyógyszeres kezelést, sebkezelést vagy a dohányzásról való leszokást. Ha ezen, kevésbé invazív intézkedések nem működnek, az orvosa sebészeti bypasst javasolhat.
 
2.Arteria Carotis műtét
 
A nyak mindkét oldalán a nyaki artériák felelnek azért, hogy oxigénben gazdag vér jusson az agyba. Ezért fontos, hogy jól működjenek. Amennyiben nem biztosítják az agy megfelelő vérellátását, az agysejtek pusztulni kezdenek. Ha az agy bármely része nem jut elegendő vérhez, agyvérzést kaphatunk.
 
A stroke életveszélyes lehet, de tartós vagy átmeneti mentális károsodást is okozhat.
 
Amennyiben valaki nyaki verőér-betegségben szenved, plakk képződik az artériákban, s ez gátolja az agy véráramlását. Egy érsebész ilyenkor tesztet végez és meghatározza a legjobb kezelést a kockázat minimalizálása érdekében.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.