2021. 03. 16. - 10:55

Phlebitistől a trombózisig - A visszér lehetséges szövődményei

Phlebitistől a trombózisig - A visszér lehetséges szövődményei

Visszér-betegeknél a probléma számos mellékhatása mellett számos szövődmény is kialakulhat. Ezek meglehetősen ritkák és sokszor évekkel a diagnózis után jelentkezhetnek, ám mindenképpen figyelni kell rájuk.

Mint arról már sokszor szó esett, a visszér-betegség nem csupán esztétikai probléma. A kidagadó erek számos mellékhatással járnak, s akár súlyosabb szövődmények is jelentkezhetnek. A komplikációk ritkák, de előfordulnak, s sok esetben évekkel a diagnózis után jelentkeznek.
 
A szövődmények súlyossága nagymértékben különböző, de sajnos annak a veszélye is fennáll, hogy halálosak lesznek: jó példa erre a tüdőembólia lehetősége, mélyvénás trombózist követően.
 
Milyen szövődmények alakulhatnak ki?
 
1.Phlebitis
 
A phlebitis vagy thrombophlebitis a vénák gyulladását jelenti, amely kemény és érzékeny vérrögök kialakulásával járhat. Ez az állapot eltér a mélyvénás trombózistól, általában kevésbé súlyos és nem is mindig igényel kezelést.
 
Az állapotra jellemző a duzzadt, fájdalmas, kipirosodott és felmelegedett bőr, a terület gyulladása miatt.
 
A visszér operációja súlyos esetekben indokolt
A visszér operációja súlyos esetekben indokolt
 
2.Vérzés
 
Ritka, de visszeres betegeknél olykor jelentős lábprobléma is jelentkezhet, a megrepedt véna szivárgása miatt. Ez meglehetősen riasztó lehet, hiszen rövid idő alatt jelentős mennyiségű vér távozhat, amikor az visszafelé áramlik a vénából.
 
Az állapotot azonban megfelelő ellátással könnyen kordában lehet tartani. Érdemes egyszerűen megemelni a területet és erős nyomást gyakorolni a vénákra, ez általában elegendő ahhoz, hogy megállítsuk a vérzést.
 
Mindezt gyógyszeres kezelés követheti a későbbi vérzés kockázatának csökkentése érdekében.
 
3.Mélyvénás trombózis
 
Bizonyos esetekben vérrögök képződhetnek a visszérben, ez pedig súlyos következményekhez vezethet - például tüdőembóliához.
 
A szakemberek számára máig nem világos, vajon a visszerek okozzák-e a mélyvénás trombózist, ám annyi bizonyos, hogy a két állapot összefügg egymással.
 
A felszíni vénákban a leggyakoribb a vérrögök kialakulása - legfeljebb 5-ből 1 esetben fordul elő, hogy a lábban mélyvénás trombózist okoz. Amennyiben ennek a gyanúja merül fel, elengedhetetlen, hogy a beteg megfelelő orvosi kezelésben részesüljön az embolizáció és a további károsodás kockázatának csökkentésére.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.