2022. 04. 05. - 11:00

Robot mentette meg egy páciens karját az amputálástól

Robot mentette meg egy páciens karját az amputálástól

Sikeres volt egy poszttraumás végtag-rekonstrukciós eljárás során a Symani nevű robotsebészeti rendszer – megmentette egy beteg karját az amputációtól.

Robotrendszer segítségével menekült meg egy páciens attól, hogy amputálni kelljen a karját. A Medical Microinstruments (MMI) Symani sebészeti rendszere ugyanis sikeresnek bizonyult a poszttraumás végtag-rekonstrukciós eljárása során.
 
A műtétet dr. Marco Innocenti végezte a Firenzei Careggi Egyetemi Kórházban – a karsérült beteg volt az első páciens, akit bevontak a vizsgálatba, azok után, hogy az olasz székhelyű cég forgalomba hozta robotját.
 
Az eljárásban részt vevő fiatal felnőtt azért jelentkezett az ún. szabad szövettranszferes rekonstrukcióra, hogy megmentsék a karját, miután amputációt javasoltak a számára. symani_robot_1
 
A szabad szövettranszfer olyan eljárás, melynek során a szövetet és annak vérellátását (artéria és véna) sebészi úton eltávolítják a test egyik részéből és áthelyezik a test másik területére.
 
A vállalat szerint a robottal segített eljárás sikeresen helyreállította a véráramlást, annak ellenére, hogy a területen súlyos volt a károsodás és a kar belsejében lévő kiterjedt hegszövet jött létre.
 
Az MMI rugalmas platformként tervezte a Symani rendszert, két robotkarral, amelyek bármely anatómiai régióban elhelyezhetők sebészeti beavatkozásokhoz.
 
A sebészeti robot 7-20-szoros mozgásskálázással rendelkezik remegés-szűréssel a mikrosebészet és a szuper mikrosebészet számára.
 
A sebészek skálázni tudják a kézmozdulatokat, miközben a NanoWrist robot mikroműszereket alkalmazzák. A NanoWrist hét fokozattal rendelkezik a szabad mozgás tekintetében az optimális kézügyességért, amely igen ideális a minimálisan invazív bemetszéseken belül.
 
„A robottal támogatott technológia forradalmi eszköz a mikrosebészetben. Lehetővé teszi az orvosok számára, hogy olyan eljárásokat hajtsanak végre, amelyek emberi kézzel nehezek vagy lehetetlenek - mondta Innocenti. - Precizitásunk növelésével újra összekapcsolhatjuk a milliméter alatti ereket és idegeket, amelyek még súlyos trauma után is lehetővé teszik a rekonstrukciót. Bízom benne, hogy a forgalomba hozatalt követő tanulmányunk jelentős előnyöket mutat majd a betegek állapotának javításában. A motorbalesetet elszenvedő páciens elveszítette volna a karját a robot-asszisztált mikrosebészet nélkül.”
 
A Symani Surgical System célja, hogy javítsa a szabad szövettranszfer-rekonstrukciót, a replantációt, a veleszületett fejlődési rendellenességeket, a perifériás idegek javítását és a nyirokműtéteket.
 
Fotó: mmimicro.com
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.