2020. 10. 16. - 13:31

Tudnivalók a mellnagyobbítás utáni gyógyulásról

Tudnivalók a mellnagyobbítás utáni gyógyulásról
A mellplasztika ma már rutin műtétnek számít, azonban sokan félnek a lábadozástól, ezért Dr. László Zsolt plasztikai sebész segítségével összegyűjtöttük azokat az orvosi tanácsokat, melyek megkönnyítik a gyógyulást.
Meddig tart a mellnagyobbítás utáni lábadozás és mire kell ilyenkor figyelni?
 
Az általában kb. 60-90 perces beavatkozást altatásban végzik, ezután a mellekre rugalmas kötés, majd kompressziós melltartó kerül, ezt 5 hétig kell viselni a kívánt eredményért.  Sokan az első hétben számolnak be némi izomlázhoz hasonló érzetről. A teljes felépülés általában 2-3 hetet igényel, a szervezet ez idő alatt megszokja a feszülést és a súlytöbbletet.
 
„A műtétet követő 4 hétben felsőtestet igénybevevő mozdulatokat csak óvatosan végezzünk. Fontosak a rendszeres kontroll vizsgálatok, így orvos felügyelheti a gyógyulást” – mondta el dr. László Zsolt.
 
A műtét utáni első 48 óra
 
Az altatásból történő teljes ébredés nagyjából 2 órát vesz igénybe. Ezalatt folyamatos megfigyelés alatt áll a páciens és vénásan fájdalomcsillapítót kap. Az első 48 órában a vezetés nem megengedett. A műtét után az emlők hűtést igényelhetnek, erre ideális a gyógyszertárban kapható jégzselé. Általában a varratok mentén egy draincső kerül felhelyezésre, hogy a felgyülemlő folyadékot kivezesse. Ez szinte fájdalommentesen távolítható el akár már 24 óra után.
 
Mit ne tegyünk közvetlenül mellnagyobbítás után?
 
Sporttevékenységet csakis orvosi felügyelettel szabad újrakezdeni. Egy rossz mozdulat lassíthatja a gyógyulást, fájdalmat okozhat. Tilos a fürdőzés, a szauna. 
 
„A varratokat ne érje víz vagy krém, hiszen ezek gyulladást okozhatnak. Fontos figyelni a testhőmérsékletet, hiszen a láz gyulladást jelezhet” - figyelmeztet dr. László Zsolt.
 
Nem ajánlott a hajmosás és tisztálkodás közben is oda kell figyelni a sebre.
 
„A zavartalan gyógyulás érdekében az első 2 hétben csak háton, félig ülő helyzetben lehet aludni, naponta többször kevés, kímélő étel ajánlott. Ha a páciens odafigyel ezekre a szabályokra, a műtét utáni regenerálódás pár hét alatt lezajlik komplikációk nélkül” - tette hozzá dr. László Zsolt plasztikai sebész.
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.