2022. 04. 26. - 10:45

Vezeték nélküli eszköz lehet sikeres a vastagbél- és végbélrák kezelésében

Vezeték nélküli eszköz lehet sikeres a vastagbél- és végbélrák kezelésében

A vastag- és végbélrákkal diagnosztizált betegeknél a műtét az egyetlen megoldás, amely azonban gyakran komplikált. Kutatók most egy olyan vezeték nélküli eszköz kifejlesztésén dolgoznak, amely biztonságos kezelési lehetőséget nyújt.

Azon páciensek esetében, akiket vastag- és végbélrákkal diagnosztizálnak, az operáció az egyetlen megoldás.
 
Sajnos azonban a beavatkozást gyakran bonyolítja a betegség kiújulása az eredeti rák helyén - mikroszkopikus rákos sejteket hagynak hátra a műtét során.
 
A kemoterápia is bevált kezelési lehetőség, melyet gyakran az operációval együtt kínálnak, noha toxikus mellékhatásokhoz vezethet.
 
Kutatók most olyan, alacsony költségű, minimálisan invazív vezeték nélküli eszköz kifejlesztésén dolgoznak, amely pontos, biztonságos kezelési lehetőséget jelent a rák ellen.
 
Dr. Sung II Park kutató, a Texas A&M Egyetem Távoli Egészségügyi Technológiák és Rendszerek Központ Villamos- és Számítástechnikai Tanszékének adjunktusa csapatával fotodinamikus terápiát (PDT) alkalmaz a rákos sejtek elpusztítására a műtét során, fényérzékenyítő – azaz egy fény hatására aktiválódó gyógyszer – felhasználásával.  
 
Vezeték nélküli eszköz lehet sikeres a vastagbél- és végbélrák kezelésében
Vezeték nélküli eszköz lehet sikeres a vastagbél- és végbélrák kezelésében
 
A folyamat során a sebészek képesek lesznek eltávolítani a daganat nagy részét, majd teljes mértékben besugározzák a daganatágyat, aktiválva a fényérzékenyítőt. Ez a kombináció teljes kezelést eredményezne biztonságos és hatékony módon, mérgező mellékhatások nélkül.
 
„A biokompatibilis, miniatürizált, beültethető LED-eszköz lehetővé teszi a fényadagolást és a PDT-t, amely igazodik az egyéni daganatválaszhoz” - mondta Park.
 
A kutatók munkája hosszú távon olyan platformot eredményez, amely képes klinikai minőségű egészségügyi monitorozási lehetőségeket biztosítani a hagyományos kórházi vagy laboratóriumi létesítmények határain túlmutató, folyamatos használathoz. Emellett kezelési lehetőségeket is biztosít a további rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésére, jelentősen javítva ezzel a rákos betegek életminőségét.
 
Ez a fajta platform csökkentené az onkológiai erőforrásokra nehezedő gazdasági terheket is.
 
Kutatása eredményét a csapat a Nature Communications szaklapban jelentette meg.
 
A bőrrákokat leszámítva a vastag- és végbélrák a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte.
 
Noha a fotodinamikus terápia hatékonynak bizonyult számos tumoros rák esetében, klinikai alkalmazását korlátozza a rák és a normál szövet eltérő válaszreakcióinak hiányos megértése, valamint a tumorválasz monitorozására és a fényadagolás megfelelő beállítására szolgáló módszerek hiánya.
 
Ezen hiányosság megoldására javasolt Park és csapata kétlépéses eljárást. Először a fényérzékenyítő gyógyszert adják be, amelyet elsősorban a daganatsejtek vesznek fel, majd a daganatot nem termikus fénnyel világítják meg, olyan hullámhosszon, amely megfelel a gyógyszer abszorpciós spektrumának.
 
A gyógyszer aktiválása fotokémiai reakciót vált ki, amely tumorsejthalált okoz.
 
„Az intracavity készülék minimálisan invazív, biokompatibilis platformot biztosít a hátramaradt rákos sejtek kimutatására, valamint arra, hogy a daganatsejtekbe a test bármely részén bejuttatható legyen. Ez arra utal, hogy hatással lehet a mell-, a vese-, a tüdő-, a hasnyálmirigy-, a prosztata- a petefészekrákra és ritka daganatokra is” – összegezte kutatásukat Park.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.