2019. 01. 29. - 11:25

Visszér műtét: mitől függ, hogy kinél melyiket alkalmazzák?

Visszér műtét: mitől függ, hogy kinél melyiket alkalmazzák?

A visszér műtétek megoldására manapság három korszerű módszert használnak az orvosok – ezek a rádiófrekvencia, lézer és a ragasztásos technika. Mitől függ azonban, hogy kinél melyiket alkalmazzák? Dr. Sepa György érsebész választ adott a kérdésre.

Ha visszérműtétre van szükség, napjainkban három modern módszer áll rendelkezésre: a rádiófrekvencia, a lézer és a ragasztásos technika.
 
Dr. Sepa György sebész, érsebész főorvos, aki az érsebészet teljes spektrumában jártas, a legkorszerűbb eljárásokról beszélt, illetve arról, milyen feltételek mellett alkalmazzák ezeket.visszermutet_sepa_1
 
A legmodernebbnek napjainkban a ragasztásos visszérműtét számít. 
 
Nagy előnye, hogy a beavatkozást követően nincs szükség kompressziós harisnya viselésére, a páciens akár még aznap sportolhat is.
 
Aki ezt a harisnyát nem szereti, vagy fontos, hogy már a műtét napján sportolhasson, annak kiemelten ajánlott a módszer.
 
A beteg akár ebédidőben is túleshet az operáción és visszamehet utána dolgozni. Az eljárás természetesen nem olcsó, a legdrágábbnak számít – 670 ezer forintba kerül.
 
De vajon mi a feltétele annak, hogy valakinél el lehessen végezni ezeket a beavatkozásokat?
 
A műtét milyenségének kiválasztása a visszértágulat mértékétől függ. Ha a tágulat 1 centiméteren belül marad, akkor javasolható a rádiófrekvenciás beavatkozás és a ragasztásos technika – emelte ki dr. Sepa György.
 
Másfél centimétert meghaladó értágulatok esetén azonban már a lézer ajánlott, nagyobb biztonságot ad ugyanis.
 
Ez a technika is változott az idők során: a régi eszközök nagy energiával dolgoztak, akár 6-700 fokos hőleadást is biztosítottak. A korszerű eljárásoknál a hőleadás kíméletesebb. Nagyobb visszértágulatnál mindenképp a lézeres megoldás javasolt.
 
A mai, modern visszérsebészeti eljárások célja, hogy minél kíméletesebb legyen a beavatkozás és minél kevesebb időt töltsön a páciens betegállományban. Természetesen nagyon fontos, hogy a műtétet végző szakember az eszközök használatában igen jártas, tapasztalt legyen.
 
Míg a ragasztásos technika esetében még aznap visszamehet dolgozni a beteg, a rádiófrekvenciás és lézeres műtéteknél 2-3 nap, mire újra munkába állhat – ez az idő sem számít igazán hosszúnak.
 
visszermutet_sepa_01Kivétel, ha az illető nem végez nehéz fizikai munkát, akár másnap megkezdheti a munkát – mondta el dr. Sepa György.
 
Hangsúlyozta: kompressziós harisnya viselése ugyanakkor esetükben kötelező.
 
Aznap a vezetést nem javasolják, de másnap erre is van lehetőség.
 
„Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy noha rövid idő alatt megoldhatók ma már, ezek mégiscsak műtétek – nekünk az a célunk, hogy a beteget lehetőleg minden fájdalomtól megszabadítsuk az eljárás elvégzése során” – hangsúlyozta dr. Sepa György.
 
Bódítást mindig alkalmaznak a műtét során. Azonban ha az illetőnek alacsony a fájdalomküszöbe, az orvos ad fájdalomcsillapítót is, hogy a beavatkozás teljesen komfortos és fájdalommentes legyen.
 
Mélyebb altatást csak a páciens kérésére alkalmaznak. Akad ugyanis, aki nem szeretne tudni semmiről – mondta dr. Sepa György.
 
Ilyen esetben azonban a betegnek benn kell maradnia kicsit tovább a kórházban, de ez az időtartam sem haladja meg az 1 órát. A szerek kíméletesek és nagyon hamar kiürülnek a szervezetből. Vagyis, a páciens a műtétet követően 40 perc-1 óra elteltével hazaindulhat.
 
Fotó: dr. Sepa György
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.